В Европа нарекоха руските оръжия „научна фантастика“

Когато в Европа се говори за руски оръжия, се използват остарели стереотипи, пише френският новинарски сайт Atlantico, като определя руския арсенал като значително по-високотехнологичен, отколкото повечето хора си мислят.

Преводът на съответната статия публикуван ИноСМИ.

Съгласно материала „ленивата европейска общественост сънливо разчита на удобната представа за ръждясали руски танкове и ядрени ракети в полуразрушени хангари“. „Експертите от около десет години наблюдават съвършено различна картина от Черно море до Сирия и от Украйна до Карабах“, пише изданието, цитирано от „Лента“.

В публикацията се предоставят примери за учения, които са проведени в ЕС от Прибалтийските републики и Полша, в които руската войска, взела участие в хипотетичните конфликти, е победила противника в първите няколко дни на военни действия. „Експертите обясняват тези поражения с високотехнологичния арсенал на границата на научната фантастика, който е разработен в Русия през последното десетилетие“, уверява изданието.

Atlantico дава още няколко примера, когато руското оръжие, считано за остаряло, е получило предимство пред съвременните западни образци. По-конкретно се споменава инцидентът в Черно море, когато през април 2014 г. руски бомбардировач Су-24 прелетя над американския миноносец Donald Cook, в резултат на което последният „ослепя и оглуша“. „Корабът би бил унищожен с първата ракета (Су-24 даде вид, че захожда за атака)“, уверява изданието.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest