Общество

В Чувашия намериха живо праисторическо животно

В Чувашия служители на резерват откриха живо праисторическо създание.

По време на планиран обход в близост до едно от селата на Цивилски район бяха открити насекоми с „щитове“. Хидробиологът от резерват „Присурски“ коментира необичайна находка.

На 15 юни в околностите на с. Иговар и с. Мунсют в Цивилски район служители на агрохимичната служба извършиха проучване на почвата. Сътрудникът от комисията Александър Александров каза, че по време на обиколката е забелязал необичайно движение в един от каналите.

„Решихме да се приближим, за да разгледаме какво е. На дъното плуваше древно ракообразно животно със щит“, каза служителят, цитиран от портал „ProГород“.

Ученият, който е специалист по почвите, заяви, че местообитанието на тези ракообразни са „дълготрайни“ водоеми с топла вода. В случая с тези екземпляри дължината им достига 60 милиметра.

„Измерихме дължината на ракообразните и взехме няколко за лабораторни изследвания. В съда, където плува (на кадрите), жълтите части са неговата обвивка след залиняване. И така, този вид е на около 200 млн. години“, добавя Александър.

Коментар за находката сподели Валентина Подшивалина, хидробиолог от Природен резерват „Присурски“. Специалистът обясни, че ракообразното се нарича лятно щитно, в Чувашия има и пролетно щитно. За хората те не са опасни. Освен това ракообразното е включено в Червената книга на Чувашия.

„Тази находка ни говори, че екологичната ситуация е добра в тази област. Това ракообразно се счита за реликт. То е оцеляло и до днес и не се е променил. На планетата има по-малко от 10 вида от тези създания“, каза Валентина Подшивалина.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest