В Афганистан монтираха оръдието ЗиС-3 на боен автомобил на пехотата БМП-1

Съветските 76-мм оръдия ЗиС-3, наречени „сталинските кречетала“, след Втората световна война са използвани в почти всички военни конфликти, които се водят в Европа, Азия и Африка.

Списъкът на войните на сметката на БМП-1 също е значителен. Тези знаменити образци руско оръжие все още са в експлоатация и продължават да се използват активно. Например в събитията в Йемен, Ирак и Сирия, предаде „Российская газета“.

Специална тема е участието на тази техника в афганистанските събития. Според някои сведения ЗиС-3 са в страната през втората половина на 1950-те години.

„Единиците“ са доставени по-късно – през 1970-те години, дори преди априлските събития от 1978 година. Тогава СССР започва активно да прехвърля БМП от първо поколение в приятелски страни, към които принадлежи и Афганистан.

По време на присъствието на ограничения съветски контингент в страната са разкрити значителни недостатъци на този тип бронемашини: недостатъчна защитеност, малък ъгъл на повдигане на цевта на оръдието, което затруднява използването му в планински условия, а също и сравнително слабите възможности на осколочно-фугасните боеприпаси. Затова е решено разположените в страната части и съединения на БМП-2 да се преоборудват със скорострелно 30-мм оръдие 2А42. Значителна част от машините, изтеглени от експлоатация, са предадени на афганистанските правителствени войски.

След изтеглянето на 40-та общовойскова армия и падането на режима в Кабул, бронетехниката попада в ръцете на противниковите групи. Новите „собственици“ се опитват по някакъв начин да усъвършенстват БМП, инсталирайки на тях допълнителни крупнокалибрени картечници КПВТ. А вместо куполи със 73-мм оръдия, те монтират сдвоени зенитни установки ЗУ-23-2.

Използва се и един необичаен вариант, който обаче значително повишава огневата мощ на установката ЗиС-2 – на покрива на десантното отделение е монтирана метална автомобилна каросерия, в която е разположено оръдието с отстранени колела. БМП се превръща в истинска самоходна артилерийска установка (САУ), способна да порази врага на разстояние до 13 290 метра.

Разчетът, обслужващ оръдието, е защитен само фронтално. Съдейки по снимките, тази САУ е изтеглена от войските и е разположена на площадка, където се намира изведената от употреба техника.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest