Общество

Устинов: Русия ще продължи да се придържа към доброволния мораториум върху ядрените опити

На 2 ноември 2023 година в Русия влезе в сила Федерален закон № 508-ФЗ «За внасяне на изменения във Федералния закон «За ратифициране на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити».

Изпратено е съобщение от С.В.Лавров до депозитаря на ДВЗЯO за оттеглянето от страната ни на ратификационния документ на ДВЗЯO с искане да се информират относно съответното решение всички държави, подписали ДВЗЯO, както и Изпълнителният секретар на ПК ДВЗЯO.

• Решението за оттегляне на ратификацията на ДВЗЯO не дойде от нищото, а беше отговор на неприемливия дисбаланс на интересите в рамките на Договора и положението на нещата около ДВЗЯO, както и на неблагоприятното развитие на ситуацията по света.

• ДВЗЯO беше разработен в принципно различна международна обстановка – в условия, в които имаше надежда за дългосрочно намаляване на нивото на военно-политическата конфронтация. Русия ратифицира този договор през 2000 година, очаквайки, че други държави, от които зависи влизането му в сила, ще направят същото.

• В своя преглед на ядрената позиция от 2018 година Вашингтон официално се отказа от ратификацията на ДВЗЯO, като посочи безопасността и ефективността на ядрения си потенциал като условие за евентуално възобновяване на ядрените опити.

• Имайки предвид гореизложеното, когато отделни делегации критикуват Русия във връзка с оттеглянето на ратификацията на ДВЗЯO, бих искал да ги попитам, защо мълчаливо наблюдавате действията на САЩ и не работите с Вашингтон в полза на преразглеждането на деструктивна линия, която е възприел по отношение на Договора.

• Оттеглянето на ратификацията на ДВЗЯO е наше суверенно право. С приемането на това решение Русия балансира статута си по Договора със Съединените щати.

❗️ В същото време страната ни остава държава, подписала Договора, а също така възнамерява да продължи да се придържа към доброволния мораториум върху ядрените опити.

🎙 От речта на Р.А.Устинов, заместник-постоянен представител на Руската Федерация към международните организации във Виена, на 61-та сесия на ПК на ОДВЗЯO

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest