Общество

„Уралвагонзавод“ работи над 152-мм скорострелна артилерийска установка

Концерн „Уралвагонзавод“ се занимава с разработка на тежка скорострелна 152-мм самоходна артилерийска установка на базата на унифицираната платформа „Армата“.

Това съобщи информационна агенция РИА „Новости“, позовавайки се на собствени източници от отбранително-промишления комплекс на Русия.

Тази самоходна артилерийска установка ще обезпечава превъзходството над технически подобен противник. В момента проектът е в етап на научноизследователски работи, пише anna-news.info.

„В рамките на програмата за разширяване на линията бронетехника на платформата „Армата“, в допълнение към вече създадения танк, БМП и инженерната машина на концерна „Уралвагонзавод“, се разработва тежка самоходна 152-мм артилерийска установка с провишена скорострелност“, заяви един от източниците на РИА „Новости“.

Освен това друг източник добави, че „преспективната САУ на платформата „Армата“ ще има усъвършенстван боен модул спрямо артилерийската установка „Коалиция-СВ“ и повишена скорострелност“.

„Също така в рамките на проекта се разглежда възможността за реализация на двустволен купол на новата САУ, който ще осигури на комплекса безпрецедентна за тежките артилерийски установки скорострелност от 30 снаряда в минута“, заяви вторият събеседник.

Както поясни експертът: „новата платформа дава възможност да се увеличи максималната маса на техниката. По-рано се планираше да се създаде двустволен вариант на САУ на шасито на „Обект-195“ – предишният вариант на перспективния основен боен танк, чието създаване приключи в края на 2000-те години. По-късно този проект бе изпълнен с по-малко технически рискове като „Коалиция-СВ“ на вече отработеното шаси на танка Т-90 и в едностволен вариант. В съвременния свят осведомеността на бойното поле се повишава все повече и повече. Съвременните средства за разузнаване и контрабатарейни борби съкращават времето на безопасното пребиваване на позиция на артилерийските системи. Вследствие на това логично решение е да се повиши скорострелността за по-голяма ефективност“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest