Общество

Уралската „Панголина“: самоделен спортен автомобил от Ухта

Какво ще се случи, ако комбинирате двигател от ВАЗ и хищен дизайн на спортен автомобил, наподобяващ Lamborghini? Ще се получи „Панголина“ на Александър Кулигин.

Ръководителят на техническия кръжок в Двореца на младежта в Ухта в края на 1970-те години на миналия век прави шестколесен високопроходим автомобил „Ухта“, а след това решава да създаде свой собствен суперавтомобил.

Вместо прозаични врати Кулигин прави специална конструкция-яка, която се повдига с хидравлика. Огледалата за обратно виждане са заменени от перископ, а фаровете са преместени в центъра, като са обединени в отделен прибиращ се блок. Дори джантите са изработени от самия изобретател, като ги „облича“ в нископрофилна гума. Благодарение на леката каросерия от фибростъкло с обтекаема форма, дори с двигател от 62 конски сили „Панголина“ може да се движи със скорост до 180 км/ч.

Година по-късно необичайният автомобил пристига в Москва, но не на собствени колела, а с влак – кола с толкова малък клирънс по неравни пътища просто не би могла да стигне до столицата. Невероятният автомобил става известен дори в чужбина – през 1985 г. той участва в изложението в Пловдив.

На Александър Кулигин е предложена работа в автомобилен завод, но нещата не стигат по-далеч от прототипите и през 1990-те той заминава за САЩ. Там конструкторът създава фирма, която продава кит-автомобили – комплекти панели за каросерия за самостоятелен монтаж и превръщане на серийния автомобил в почти авторски. Новият модел се нарича Plazma. През 2004 г. Кулигин загива в катастрофа – изобретателят, който кара мотоциклет, е блъснат от шофьор на автомобил.

автор: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest