Общество

Уникалните трикове на руските въздушни акробати – „Стрижите“ и „Руските витязи“

От десетилетия те все повече вдигат летвата за пилотите от цял свят.

Превърнаха смъртоносните въздушни каскади като „Примката на Нестеров“ и „Бъчва“ в стандарт, който и другите трябва да покриват.

„Руските витязи“ и „Стрижите“ си спечелиха световна слава със синхронните изпълнения на фигури от висшия пилотаж във формации от бойни самолети.

Отборите демонстрират трикове от световна класа на нормални армейски самолети без модификации. Това е доста необичайно, тъй като в различните страни подобни екипажи използват самолети и изтребители, преминали редица подобрения за целта.

Освен това руските отбори бяха първите, които поставиха няколко световни рекорда, а и първите, които демонстрираха цяла гама от акробатични изпълнения във формации от по четири, пет и девет изтребителя.

„Ромб“

https://youtube.com/watch?v=liI_nNazgqY

През 2004 г. „Руските витязи“ и „Стрижите“ станаха първите въздушни акробатични отбори, които изпълниха фигури от висшия пилотаж във формация от девет самолета. Формацията от двете групи беше наречена „Ромб“. При нея девет изтребителя изпълняват почти пълен набор от фигури от висшия пилотаж – като се започне от „мъртва примка“ – до „Примката на Нестеров“ и други.

Формацията непрекъснато се прегрупира, като образува фигури на „плик“, „кръст“, „пирамида“, „крило“ и „звезда“. Спектакълът завършва с грандиозно разпръскване на самолетите, придружено от салют.

Това изпълнение влезе в учебниците по история на авиацията като първото в историята, в което група от девет бойни самолета успяват синхронно да изпълнят всички фигури от най-висшия пилотаж.

„Бъчва“

През 2007 г. „Руските витязи“ и „Стрижите“ станаха и първият отбор в света, който изпълни „Бъчва“ във формация от девет изтребителя – пет тежки Су-27 и четири леки МиГ-29.

„Бъчвата“ е въздушна маневра, при която пилотите извършват лупинг на 360 градуса по време на полет, като запазват първоначалната си посока. Понякога това действие се описва като „комбинация от примка и превъртане“. Гравитационната сила остава между 2 и 3 G по време на маневрата.

Сложността при завършването се крие в запазването на синхрона, тъй като висшият пилотаж обикновено се изпълнява самостоятелно. Военните летци много наблягат на тези тренировки, тъй като в реални бойни условия такива елементи се използват за сваляне на враг, който те преследва.

„Ангел“

Руските въздушни акробати имат и свои собствени запазени марки и невероятни трикове. Всяко изпълнение на „Руските витязи“ завършва с красиви „рисунки“ и фойерверки в небето.

Тази фигура е демонстрирана за първи път през 2013 г. по време на 75-годишнината на Центъра за авиошоу „Кубинка“ и 22-годишнината от основаването на „Руските витязи“.

Формацията показва невероятно красива маневра, наречена „Ангел“. Четири изтребителя Су-27 за шест секунди изстрелват топлинни капани и пръскат насочена димна следа, с което „изрисуват“ фигурата на ангел в небето.

Тази рисунка е запазената марка на „Руските витязи“ и се изпълнява само от тях.

„Лале“

Алексей Филипов/Sputnik

„Лалето“ е фигура, запазена марка на „Стрижите“. В края на всяко свое представление групата рисува цвете в небето.

Номерът се изпълнява от пълна формация, като се изстрелват топлинни капани и самолетите се разпръскват в четири посоки.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest