Общество

Уебинар на тема „Как да се борим срещу рака: Европейският план“

Целта на уебинара е да запознаем българските граждани с инициативите и мерките, предвидени в Европейския план за борба с рака и да откроим основните предизвикателства пред прилагането на този план на национално ниво.

Ще посочим препоръките на Европейския парламент по отношение на мерките за борба с рака, които имат за цел да се разширят схемите за скрининг, да се улесни достъпът до трансгранично здравно обслужване и клинични изпитвания за болни от рак пациенти, да се осигури достъп до иновативни лекарства и лечения за рак за всички пациенти и др. Ще се стремим да отговорим на въпроси и за приоритетите на България в изпълнение на европейския план и за исканията на професионалните и пациентските организации в тази област.

Участниците ще имат възможността да чуят лично от ръководителя на работната група за Европейския план за борба с рака в Европейската комисия Матиас Шупе какви са актуалните политики в борбата със злокачествените заболявания, както и да се обърнат с въпроси към него. В онлайн срещата ще участват също Андрей Слабаков, член на Европейския парламент (ЕКР) и на специалната Комисия за борба с рака (BECA); д-р Александър Симидчиев, заместник-председател на Комисията по здравеопазване на Народното събрание на Република България; доц. д-р Димитър Калев, онколог и лидер на онкологичния проект МОРЕ, и д-р Станимир Хасърджиев, изпълнителен директор на Националната пациентска организация. Модератор на дискусията ще бъде Петър Галев, оперативен директор на CredoWeb.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest