Ударният Ка-52М получава нов оръжеен комплекс

Ударният вертолет Ка-52М с нов комплекс управляемо въоръжение беше представен на заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Пътуването до полигон „Смолино“ в Нижегородска област се състоя в рамките на проверката за изпълнение на държавната отбранителна поръчка. Според Криворучко войските „чакат новата техника в най-близко бъдеще“, тя превъзхожда съществуващите образци по редица основни тактико-технически характеристики. Но не се разкриват подробности за новия оръжеен комплекс.

Първият полет на модернизирания вертолет Ка-52М се състоя през август 2020 година. В сравнение с предшественика си бойната машина има подобрена оптико-електронна система с увеличен обсег на откриване и разпознаване на целите, нов радиолокационен комплекс с активна фазирана антенна решетка, подобрена точност на стрелба от оръдието и т.н. Освен това се планира вертолетът да може в автоматичен режим да обменя данни от бойното поле с войските на земята, пише „Российская газета“.

Ка-52 е брониран хеликоптер с уникални характеристики. Съосната схема на винтовете му позволява да изпълнява маневри, недостъпни на другите машини. Полученият в течение на експлоатацията опит е внедрен в основата на модернизацията на Ка-52. Главното нововъведение са противотанковите ракети с повишен обсег, действащи на принципа „стреляш и забравяш“, а въоръжението е унифицирано с техниката от семейство „Мил“.

Ка-52М ще бъде произвеждан и за износ. Към момента единственият чуждестранен собственик на „Алигатори“ е Египет.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest