Общество

„Училището на света” – световноизвестният Салман Кан и неговата книга за образованието на бъдещето

Книгата на световноизвестния визионер и създател на образователната платформа Кан Академия (Khan Academy) – Салман Кан, е вече и на български език.

Българският е 18-я език, на който книгата “Училището на света. Образование на бъдещето” излиза. С нея хиляди ученици, учители, родители и експерти ще могат да се докоснат до историята на създателя на най-голямата безплатна образователна платформа в света и до важните му идеи и съвети за това как образователната ни система, измислена преди повече от век, трябва да се променя, за да подкрепя по най-добрия начин личното развитие на всеки. Книгата излиза на български език благодарение на партньорството между издателство Изток-Запад и “Образование без раници”, организацията, отговорна за българската версия на безплатната глобална образователна платформа на Кан.

Ключовата задача на образованието е да научи децата как да учат. Да ги вдъхнови да искат да учат. Да подхранва любознателността, да насърчава удивлението и да възпитава увереност, така че по-късно те да разполагат със средствата, чрез които да намират отговори на многото въпроси, които все още не знаем как да зададем.“

Това казва Салман Кан, “вероятно най-прагматичният образователен мислител, когото светът познава в момента”, както го нарича Иван Господинов, автор на предговора на книгата и председател на “Образование без раници”. В книгата Кан коментира още:

Как учат хората в действителност? Обоснован ли е стандартният модел на преподаване в класната стая – изнасяне на уроци в училище, самотно писане на домашни вечер – в дигиталната епоха? Защо учениците забравят толкова много от уж „наученото“ веднага щом мине изпитът? Защо възрастните усещат огромно разминаване между това, което са учили в училище, и това, с което се занимават в живота? Такива са основните въпроси, които трябва да си задаваме.

Ще направят ли видео уроците или интерактивният софтуер хората по-умни? Не. Твърдя обаче, че могат да направят нещо още по-хубаво: да създадат условия, при които хората да дават воля на своето любопитство и естествена любов към ученето и така да осъзнаят, че винаги са били умни. […]

Както, надявам се, вече е станало ясно, никога не съм си представял, че образованието на едно дете трябва да се свежда само до гледане на видео клипове и правене на упражнения. Тъкмо обратното. Надявах се да направя образованието по-ефективно, да помогна на децата да овладяват основните понятия за по-кратко време така, че да им остава повече време да учат и по други начини. Да учат чрез правене. Да учат чрез съзидателни, обогатяващи ума забавления. Наречете го учене под прикритие.

Повече за книгата чуйте от самия Салман Кан във видеото му към българските читатели.

Как да поръчате книгата

За Кан Академия

Кан Академия (Khan Academy) е най-мащабната безплатна платформа за общо образование. Съдържа над 14 000 видео урока и над 100 000 интерактивни упражнения (към май 2021 г.), най-вече по учебните предмети от 1-ви до 12-и клас, подготвителни модули от университетското образование и множество уроци от общокултурен характер. Те са вградени в учебна социална мрежа, в която всеки учи със собствено темпо и с подкрепа на самата платформа, а учителите могат да управляват виртуални класове, да следят напредъка и да подкрепят учащите според нуждите им. С различни инструменти Кан Академия насърчава „ученето до майсторство“ и усвояването на ключови компетентности на 100%. Платформата дава равен шанс за отлични знания и умения на абсолютно всички деца в България – наравно с над 102 млн. потребители по целия свят (към май 2021 г).

За “Образование без раници”

Издаването на книгата е важно за мисията на „Образование без раници“, а именно – да превежда и адаптира най-добрите в света безплатни образователни ресурси и да подкрепя учащите, учителите, семейството, институциите и всички, ангажирани с образованието, в постигането на високи образователни успехи. Като организацията зад българската версия на „Кан Академия“ (bg.khanacademy.org) се радваме, че най-мащабната безплатна платформа за общо образование се ползва все по-интензивно и в България. Понастоящем на български език платформата съдържа близо 7000 видеоурока и прилежащите към тях упражнения и статии по предметите математика, информатика, физика, химия, биология, астрономия, здраве и медицина, световна история, музика, философия.

За Издателство “Изток-Запад”

Основано през 2002 г., днес „Изток-Запад“ е едно от водещите издателства на стойностна художествена и научна литература. Основната му цел е да запознае българския читател с шедьоврите на източната и западната литература, с мъдростта на Изтока и познанието на Запада; да хвърли мост между различните култури, религии и цивилизации. България, като географско средище между Изтока и Запада, може да се справи с предизвикателствата на новото време само ако вземе най-доброто и от двата свята. Издателството разполага със своя печатна база и всички заглавия в каталога му са фирмено производство. Именно безкомпромисното качество, в съчетание с последните полиграфически тенденции и грижата към читателите, са се превърнали в запазена марка на „Изток-Запад“. Издаването на висококачествени книги е не просто наша мисия, а и стремеж към превръщането на книгопечатането в изкуство. Нашите най-нови проекти включват както богато илюстрирани заглавия, така и книги с уникални корици, изработени от термо и книговезки платна, дърво или камък, което ги прави майсторски полиграфически произведения.

Научете повече за Кан Академия и “Образование без раници”:

Кан Академия на български

Страница на Кан Академия на български във Фейсбук

Канал на Кан Академия на български в YouTube

Оригинален сайт на Кан Академия на английски език

Сайт на “Образование без раници

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest