Ученици от пет града в България се преобразиха в млади репортери за местна демокрация

Ученици, преподаватели и журналисти от  Варна, Велико Търново, Карнобат, Монтана и Пловдив работеха заедно в продължение на година за подобряване на демократичната кулртура и гражданската осведоменост на местно и регионално ниво.

Инициативата се осъществи в рамките на проекта „Млади репортери за местна демокрация“, изпълняван от Дружеството за ООН в България и Фондация „За ново партньорство в журналистиката“ с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

„Тази инициатива е важна за младите хора извън столицата.Идеята за достъп до информация и нуждата учениците да научат какви са правилата и какви са каналите за достъп до официална информация са особено актуални днес, когато информационният поток е изпълнен с фалшиви новини“, споделя заместник-председателят на Дружеството за ООН проф. Петранка Филева.

Учениците в гимназиален етап и техните преподаватели имаха възможността да работят с журналистите от местните и регионални медии, получавайки ценни съвети и знания за медийния свят. За цяла година регионалните медии и образователните институции работеха заедно за журналистика на участието чрез обучения за журналисти и преподаватели, срещи с журналисти в училище, семинари за млади репортери, сформиране на училищни редакции, както и провеждането на журналистически предизвикателства за учениците. В резултат бяха създадени и подпомогнати няколко местни училищни вестника.

Всичко е насочено към това да бъдем активни граждани, както и да стимулираме младите хора да бъдат активни, граждански ангажирани на местно равнище, в града, в който живеят и учат“, обяснява нуждата от такъв тип инициативи председателят  на Фондация „За ново партньорство в журналистиката“ проф. Мария Нейкова.


В рамките на проекта е съзаден и Наръчник за млади репортери, който ще бъде разпространен сред над 100 учебни заведения в страната, където учениците ще имат възможност да се ориентират по пътя на етичната журналистика.

Pin It on Pinterest