Ученически конкурс – Информация за Втората световна война

Светла памет на героите!

На 65 км.  от Москва на  Киевското шосе, в посока  Калуга, е поставен   паметник на български войник. Надписът върху него гласи: “Син на българския народ,  сержант от Съветската Армия Огнян Найдов-Железов 1921-1941”. Надписът на стената зад него гласи: «Кто погиб за свободу не умирает.  Христо Ботев» 1941—1945

Картини за блокадата на Ленинград

27 януари – сваляне на блокадата на Ленинград!

Вставай страна огромная!

Хитлер против Хитлер

На 22 юни 1941 година започва най-кръвопролитната в историята на човечеството война. Това не е била война на моторите, държавите, системите, идеологиите, цивилизациите и пр. Това е била война на хората. Представители на различни религии, националности, партийност, произход, често са се сражавали  срещу своите събратя. Защо това се е случило?

http://rusofili.bg/%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-22-%d1%8e%d0%bd%d0%b8-1941-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0/

Така започва войната : 22 юни 1941 година

На разсъмване на 22 юни 1941 година войските на фашистка Германия и нейните съюзници без обявяване на война такуват СССР. Започнала Великата Отечествена война, в която загиват около 27 милиона съветски граждани….

ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ СЪВЕТСКИ ЛЕТЦИ КРАЙ ШАБЛА

2 февруари – Денят на разгрома на хитлеристките войски при Сталинград

На 2 февруари се отбелязва Денят на бойната слава на Русия – Денят на разгрома на немско-фашистките войски при Сталиградската битка (1943г.)

Истинското момче. Неизмислената история за Валя Котик

14-годишното момче от украинската Шепетовка е станал най-малкият Герой на Съветския Съюз.

Саша Ковальов-Рабинович – легендата на Северния флот

Последната граната. Пионерът-партизанин Марат Казей предпочел смъртта пред това да бъде пленен.

Санкт-Петербург отбелязва 73-та годишнина от пълното освобождение от блокадата

В Тбилиси е поставен бюст-паметник на Героя на Съветския Съюз Мелитон Кантария

Името на Мелитон Кантария  „с големи букви е записано в историята на борбата с фашизма и в историята на човечеството”, са подчертали участниците в церемонията,

.

Малкият знаменосец. Как Костя Кравчук запазил светинята на Червената Армия

Киевлянинът Костя Кравчук едва бил навършил 10 години през 1941 г, когато в живота му нахлула войната. Киев станал един от първите съветски градове, върху който се стоварили хитлеристките бомби. А след това станало още по-страшно, кървавото сражение за Киев завършило с разгрома на съветските войски.

Храброто сърце – как Володя Дубинин се сражавал за Керч

В годините на Великата Отечествена война град Керч е станал арена на жестоки и кръвопролитни боеве. Линията на фронта е минавала четири пъти през него, а сраженията са били толкова ожесточени, че в града са оцелели по-малко от 15 процента от зданията.

Подвиг и престъпление на героя от Брест. Зигзазите на съдбата на Пьотър Клипа

Историята на геройската отбрана на Брестката крепост, днес известна на милиони, след войната е възстановена буквално парче по парче.

Музиката като оръжие. Последният концерт на Муся Пинкензон

Той не е убил нито един враг, не е разпространил нито една листовка…Неговата борба с фашизма продължила няколко мига, а неговото оръжие била цигулката …

Историята на Льоня Голиков

Една от най-ярките операции на Льоня се е състояла на 13 август 1942 година, когато на шосето „Луга-Псков” партизаните атакували машина, в която се намирал немски генерал-майор от инженерните войски – Рихард фон Виртц.

Хитлеристите се съпротивлявали яростно, но Льоня, промъкнал се до машината заедно с друг партизанин, успял да вземе куфар с ценни документи. За този подвиг Льоня бил награден с орден Червено знаме.

Pin It on Pinterest