Учен от Санкт Петербург разказа за хора, които не са податливи на коронавирус

Директорът на Петербургския научноизследователски институт по епидемиология и микробиология „Пастьор“, академик на Руската академия на науките Арег Тотолян обърна внимание на факта, че някои хора не могат да се заразят с COVID-19.

Този извод той направи сам след подробен преглед на някои лекари, работили месеци в „червената зона“, съобщава РИА „Новости“, цитирана от сайта fontanka.ru.

„Има определена група хора, които не са податливи на SARS-CoV-2“, обясни Тотолян пред „Известия“. „Те контактуват със стотици пациенти, но в тях не се откриват антитела“.

Изследването на това явление, според имунолога, ще помогне да се намери универсално средство за борба с коронавирус, което не е толкова скъпо и може да се получи по-бързо от ваксина.

Друга загадка: понякога пациентите, които имат потвърден тест за COVID-19, не развиват антитела след изкарана болест. „Има повече такива пациенти, отколкото очаквахме“, казва Тотолян. Антителата обикновено не се произвеждат при имунодефицитни състояния, но такива случаи са редки. Имаше значително повече от тях сред възстановяващите се от коронавирус.

През есента, според Тотолян, руснаците може да се сблъскат с по-тежка вълна на заболяването, отколкото през пролетта и човек трябва да бъде психологически подготвен за това. Смята се, че тези, които са се срещнали с коронавируса по-рано, в случай на повторна инфекция, имат шанс да изкарат болестта по-леко от тези, които стриктно спазват карантина.

Как SARS-CoV-2 ще се комбинира със сезонни инфекции, все още не е ясно. Протичането на заболяването, според академика, може да бъде или усложнено, или обратното, антителата срещу „обикновен коронавирус“ могат да дадат „кръстосана защита“.

Световната здравна организация обяви глобална пандемия от коронавирус на 11 март 2020 година. Броят на случаите в световен мащаб надхвърля 9 млн., повече от 400 000 души са загинали.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest