Общество

Трите най-дълго оцелели мита в руската история

Дмитрий Менделеев не е сънувал периодичната таблица, докато Иван Грозни не е убил сина си.

Но тези приказки, наред с други, са толкова правдоподобни и повторени толкова много пъти, че хората все още смятат, че са истина.

  1. Император Александър всъщност не е умрял, но е станал бездомник

Александър I

Александър IСвободни източници

В годините преди смъртта си Александър I се случва да говори за желанието си да се оттегли от обществения живот. През 1819 г. той казва на брат си Николай: „Не съм такъв, какъвто бях преди, и мисля, че е мой дълг да се оттегля“. През 1824 г. той казва, че няма да има нищо против „да изхвърли тежестта на короната“.

През есента на 1825 г. Александър пътува до Таганрог със съпругата си и внезапно умира там поради треска. Извършена е аутопсия и е подписан акт от деветима лекари. След балсамирането тялото на императора е пренесено в Санкт Петербург, но само членовете на императорското семейство виждат императора в открития ковчег; през следващите 7 дни, в които тялото е в Казанската катедрала за прощаване с обществото, ковчегът е затворен.

Посмъртна маска на Александър Първи

Посмъртна маска на Александър Първиshakko (CC BY-SA 3.0)

През 1836 г. в Пермския край един старец е арестуван за бродяжничество. Казва се Фьодор Кузмич и е висок с посивели коси. Той е в добра физическа форма, изглежда образован и любезен, но отказва да каже каквото и да било за миналото си. За бродяжинчеств0то Фьодор е изпратен в Сибир, където живее и след това умира през 1864 година. По време на живота си там той често разказва истории за Санкт Петербург и за известни хора, включително военните командири Кутузов и Суворов – явно старецът е участвал във войната от 1812 година.

Но кой е първият, който предполага, че Фьодор е Александър в дегизировка? Твърди се, че е Семьон Хромов, търговецът, поканил Фьодор да живее в къщата му в Томск и напълно сигурен, че старецът е императорът – което случайно направило Хромов знаменитост. Затова не е изненадващо, че Хромов дори се опитва да пише на Александър II – но през 1882 г., когато е задържан от властите в Томск, Хромов казва, че наистина не знае нищо за миналото на стареца. Самият Фьодор, докато е жив, не отрича и не потвърждава легендата.

Посмъртен портрет на Фьодор Кузмич

Посмъртен портрет на Фьодор КузмичКраеведчески музей на Томска област

Преди смъртта си Фьодор дава на Хромов шифровано съобщение, което трябва да разкрие самоличността му, но и до днес съобщението все още не е дешифрирано. Руските историци са съгласни, че Фьодор Кузмич е съществувал, но той не е бил Александър I – Фьодор вероятно е бил някакъв високопоставен благородник във военната служба, но определено не и императорът.

  1. Дмитрий Менделеев сънува периодичната таблица

Дмитрий Иванович Менделеев

Дмитрий Иванович МенделеевСвободни източници

Легендата се разпространява по следния начин: през 1869 г. Дмитрий Менделеев се стреми да открие периодичните тенденции в свойствата на химичните елементи. Изтощен, веднъж заспива на бюрото си и сънува таблицата, която не може да състави, докато е буден. Събуждайки се от съня си, Менделеев взема химикалка и хартия и бързо изготвя периодичната таблица с елементите.

А. А. Иностранцев

А. А. ИностранцевИмператорска Санктпетербургска академия на науките

Самият Менделеев никога не е разказвал на никого тази история. Но неговият приятел, геологът Александър Иностранцев, често разказва предполагаемата история на Менделеев за „спящото“ откриване на таблицата, въпреки че самият Менделеев отрича това. В реч пред журналист на вестник „Петербургски лист“ той казва: „Не! Мисля над нея от сигурно 20 години, а вие си мисите: седял си и внезапно от нищото – ред след ред, ред след ред – и готово! Не е така!“

Освен това Менделеев не е първият, който създава периодична таблица – през 1864 г. германският химик Юлий Лотар Майер създава такава, състояща се едва от 28 елемента.

  1. Иван Грозни убива сина си с тояга

Иван Грозни и сина му

Иван Грозни и сина муИля Репин/Третяковска галерия

Този мит в голяма степен е създаден от картината на Иля Репин „Иван Грозни и неговият син“. Хрониките обаче не съдържат информация за нещо подобно, те просто твърдят, че синът на Иван е починал поради „болест“.

През 1963 г. в московската Архангелска катедрала в Кремъл, където погребват руските царе, труповете на Иван Грозни и синовете му Иван и Фьодор са временно ексхумирани. Всички те съдържат арсен, обичайно за онези времена, когато царете приемат хомеопатични количества арсен, за да развият толерантност към него – тъй като това е най-разпространената отрова. Въпреки това, костите на царя и неговия син Иван също съдържат високи нива на живак. По-късно през 1990-те години в костите на Анастасия, първата съпруга на Иван Грозни, и на майка му Елена Глинская са открити сравнително високи нива на живак. От изследването става ясно, че семейството на Иван Грозни най-вероятно е станало жертва на отравяне.

Папски посланици при Иван Грозни

Папски посланици при Иван ГрозниМ. Нестеров

Широко се съобщава, че Иван е съкрушен след смъртта на по-големия си син. Иван прекарва цели 4 дни до леглото на сина си, докато Иван младши умира. Този факт не се вписва в образа на луд, който убива сина си. Нещо повече, Иван Грозни подготвял Иван младши за царството, като го прави военен командир и го кани на обсъжданията на държавните дела. Така че е малко вероятно Иван да е бил способен да убие наследника си, предвид катастрофалните последици от това – династичната криза. Ясно е, че смъртта на Иван е катастрофа, но на кого е нужно да изглежда сякаш царят е убил сина си?

Първото споменаване на историята за убийството се намира в документите на Антонио Посевино, папски легат и първият йезуит, който посещава Москва и който се опитва да убеди Иван Грозни да преговаря с папата относно това Русия да стане католическа страна. Когато мисията на Посевино се проваля, разгневеният легат опетнява руския цар с обвинението за убийството. Тази клевета е лесно разпространена от други чужденци и сред руските врагове на Иван Грозни. И накрая, в края на XIX век, дори се появява в известната картина на Репин.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest