Общество

Трифон Зарезан или Свети Валентин?!

Ние, българите, свързваме 14 Февруари с един от най-хубавите празници – Трифон Зарезан, Денят на лозаря и винаря.

Повечето народи пък го свързват с Деня на влюбените – Свети Валентин. И понеже сме широко скроени и умеем да уважаваме празниците и да приемаме нови, отбелязваме  празника на виното и любовта. А виното е любов, казва Нина Патронска, позната на специалистите в бранша, с дългогодишен опит в производството на божествената напитка на различни нива, както и в търговията и разпространението на продукта – в България и по света.

Първото растение, който Ной е засадил след потопа, е лозата, припомня тя. Може би това предопределя почитта, с която през вековете хората са се отнасяли към това растение. „Ако се замислим и погледнем назад, в нашите традиции и обичаи, ще видим, че виното и хляба са два сакрални продукта. Целият процес – от засаждането на лозата и засяването на семената, отглеждането им, прибирането на реколтата, през превръщането им в хляб и вино, до трапезата и консумацията на тези божествени продукти, е ритуал. Не случайно те са обожествени и се свързват с Христовата кръв и плът. Няма ритуал, в който да не присъстват хлябът и виното – нито радостен, нито тъжен“, обяснява Нина Патронска. С традиционното зарязване на лозите на Празника на лозаря и винаря всъщност започва работата на полето, а с  прибирането на гроздето през късната есен приключва цикълът на селскостопанската работа.

Празникът е изпъстрен с много веселие, благопожелания за берекет и обилно полят с вино Това е един от най-хубавите празници, почитан от всички млади и стари. Виното днес е един доста усъвършенстван от енолозите продукт. Върху него се работи прецизно още от лозето, за  да се представи качеството и разнообразието на вината, идващи от изключителния тероар на отглеждане. Какво представлява тероарът? Това е комбинацията от природни и географски условия, които оказват влияние върху специфичния вкус, аромат, качество и е връзката с много от характеристиките на продукта

В огромното разнообразие от вина всеки може да намери своето, това, което му доставя най-голямо удоволствие – има и по-отлежали реколти вина за познавачи, други предпочитат по-млади реколти, има любители на по-сухи, или пък на по-сладки и еликсири. И всяко едно от тях носи уникалността  на мястото от където идва. Все повече се увеличават почитателите на розето. „Розето е предизвикателство  за професионализма на енолога, искат се изключителни знания и умения за да можеш да получиш завършен продукт с точно определен финален цвят. То е по-нежно и изтънчено като вкус и особено се цени от жените“, убеждава ни Нина Патронска.

С богатия си опит тя споделя, че виното освен ритуал, е и култура – от правенето до пиенето. И не всички народи имат такава култура.  Сред винарите има притча. Запалила се къщата на един художник, в нея имало много картини и бутилки вино. Когато разбрал, че няма да спаси нищо, той взел бутилки вино и напуснал горящия дом. А когато го попитали защо е оставил картините, казал, че предпочел да спаси културата, когато имаш култура, ще създадеш изкуство. Разбира се, няма потвърждение, че това е истина, затова е и притча. Но дълговечната традиция да се отглежда грозде и да се прави вино, и това да се почита с празник, говори за култура.

Както навсякъде, така и във винената индустрия непрекъснато навлизат новости. Напоследък производителите поставят QR код върху етикета и чрез него клиентът може да научи много повече за съдържанието му. Все по-често на етикетите може да се прочете, че няма компоненти, съдържащи алергени. Виното е изцяло вегански  продукт, защото и при производството му не се използват съставки със животински произход. „Трифон Зарезан не случайно е толкова почитан в България. Това е уникалността на нашата страна – съчетанието от географско местоположение, климат, почви, води, слънцегреене. И умението от това се сътворяват уникални вина, които могат да са и визитната ни картичка. Каквото и да ни предлага бъдещето, като  новости и развитие, дигитализации и напредък във всякакви  аспекти, ние трябва да съхраним и предадем на бъдещите поколения тази традиция –  да почитат земята ни, която ражда хляб и вино, да остават тук винаги млади хора, посветени в създаването им и да не спират да празнуват този ден на Виното и Любовта – Трифон Зарезан!“ ни пожелава Нина Патронска.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest