Три атомни подводници на ВМФ за първи път в историята изплуваха заедно от леда

За първи път в историята на съвременна Русия три атомни подводници на Военноморския флот (ВМФ) изплуваха заедно на повърхността, като пробиха леда в Арктика.

Това докладва на Върховния главнокомандващ Въоръжените сили Владимир Путин главнокомандващият ВМФ адмирал Николай Евменов.

Според Евменов ледът е бил с дебелина метър и половина. Подводниците са изплували на повърхността „съгласно единен замисъл и план в назначеното време в район с радиус от 300 метра“, пише РИА „Новости“.

Един от атомните ракетоносци проведе практическа торпедна стрелба. След пуска, торпедото бе издигнато на повърхността в специално оборудван сектор.

Арктическата експедиция „Умка 2021“ се провежда от 20 март под ръководството на главното командване на ВМФ. Както отбеляза президентът, тя няма аналози в съветската и съвременната руска история. Той добави, че в хода на експедицията са потвърдени „високите бойни възможности на родното въоръжение, неговата надеждност при експлоатация в екстремни условия“.

Общо в „Умка 2021“ се включиха над 600 военнослужещи и граждански персонал, около 200 образци въоръжение, военна и специална техника. В района на експедицията средната температура е минус 25-30°C, а поривите на вятъра достигат 32 метра в секунда.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest