Общество

Този потомец на Пушкин и Александър II се бие срещу Русия

Смята се, че мъжът е рискувал живота си, за да спаси 125 гърци, които нацистите искат да екзекутират.

Поетът Александър Пушкин има внук; император Александър II има дъщеря. Двамата се срещат на Лазурния бряг през 1895 година. Той е на 24, а тя – на 22. Ражда им се син на име Георг-Михаел Александър фон Меренберг.

Георг-Михаел Александър фон Меренберг със сестра си. Около 1900 г.

Георг-Михаел Александър фон Меренберг със сестра си. Около 1900 г.Свободни източници

Детето е братовчед на последния руски император Николай II и спокойно може да живее живот на аристократ, но двете световни войни променят съдбата му.

Първата световна война

Граф Георг-Михаел Александър фон Меренберг е роден в Хановер на 16 октомври 1897 година. За разлика от баща си, който не говори руски, синът усвоява езика на предците си.

Въпреки че Георг-Михаел Александър фон Меренберг иска да стане лекар, той спазва традицията по онова време, която повелява аристократите да градят кариера във военното дело.

1917 г.

1917 г.Свободни източници

Когато започва Първата световна война, бащата на фон Меренберг задейства връзките си и урежда заедно със сина му да служат на Западния фронт, за да не им се налага да се бият срещу руснаците. Георг-Михаел обаче, който тогава е само на 17 години, много скоро попада във Франция като военнопленник. Така завършва за него Първата световна война.

След края на войната фон Меренберг се връща в родния си град Висбаден в Германия и вижда унищожителния ефект на войната върху германската икономика. Хиперинфлацията е погубила семейното богатство. Семейството трябва да отдава под наем апартаментите си във Висбаден, за да свързва двата края.

Скоро възходът на нацисткия режим и избухването на още една световна война карат проблемите от близкото минало да изглеждат тривиални.

Във Вермахта

1944 г.

1944 г.Свободни източници

Няколко години след началото на Втората световна война фон Меренберг е викнат в немската армия и пратен да се бие на Източния фронт. Внукът на руския император служи в наземно звено на германските ВВС, известни като Луфтвафе.

Военната кариера на фон Меренберг обаче изпада в застой, защото той очевидно не харесва нацистката идеология. Като форма на наказание фон Меренберг пратен на отдалечения гръцки остров Парос в Егейско море.

Според легендата наследникът на руски и европейски аристократични фамилии рискува живота си, за да спаси 125 невинни жители на острова.

Според преразказ на историята в руските медии нацистите започнали да строят ново военно летище на острова и бързо привлекли вниманието на британските командоси, които на 16 май 1944 г. опитали да атакуват позицията им с помощта на местните партизани.

Немският командир на островния гарнизон е ранен при нападението и фон Меренберг временно е назначен за началник на немския контингент на острова. За да отмъсти за нападението срещу летището, немското висше командване иска да бъдат екзекутирани 125 мъже от местната общност. Като висш офицер на острова на фон Меренберг е възложено да изпълни жестоката присъда.

С гръцки монаси

С гръцки монасиСвободни източници

Отчаяните местни жители молят архимандрит Филотей, игумен на манастира Лонговарда. Според легендата игуменът и наследникът на руската аристокрация седнали на масата за преговори, за да решат как може да бъде предотвратена екзекуцията, без да се предизвика гневът на Берлин.

Говори се, че фон Меренберг в крайна сметка е убеден да поеме личен риск да отмени заповедта за убийството на невинните мъже. Наследникът на Пушкин и внук на руския император Александър II решава да поеме този риск и да спаси невинните хора, като моли игумена да гарантира, че местните няма да опитат отново да нападнат летището.

След края на войната фон Меренберг се връща в Германия. Умира през 1965 година. Смята се, че не разкрива историята на никого и тя излиза наяве едва през 2010 г. благодарение на статия от журналиста Катерин Кларк, публикувана през същата година.

Сканирано копие на статията е публикувано в интернет. Ние обаче не можем да гарантираме със сигурност автентичността на този документ.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest