Общество

Този кореец се е сражавал в три армии: японската, съветската и германската!

Името на този уникален човек е Ян Кьонгджон.

Той е роден през 1920 г. в град Синийджу, който, както и останалата част от Корея, тогава е част от Японската империя.

На 18-годишна възраст Кьонгджон е мобилизиран в Квантунската армия, която през пролетта-лятото на 1939 г. се сражава срещу съветските войски при река Халхин-Гол. Там попада в плен.

Според британския историк Антъни Бийвър през 1942 г., когато Съветският съюз преживява трудна година, кореецът, заедно с хиляди други пленници, е мобилизиран в Червената армия.

В началото на 1943 г., близо до Харков, Кьонгджон отново се оказва в плен – този път германски. Там той разказва за службата си в японските войски и се присъединява към един от източните легиони за колаборационисти сред съветските военнопленници.

За трети път Ян Кьонгджон попада в плен през юни 1944 г. след десанта на съюзническите войски в Нормандия – той е пленен от парашутистите на 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ.

Кореецът прекарва известно време в лагер за военнопленници във Великобритания, а скоро след края на войната се мести в Съединените щати, където живее до смъртта си през 1992 година.

Много изследователи се отнасят с голямо съмнение към невероятната история на Ян Кьонгджон. В самата Корея обаче се смята, че тя е истинска. През 2011 г. заснемат игрален филм по неговата биография „Моят път“.

Междувременно стотици корейци се сражават в Червената армия по време на войната. Един от тях, капитан Александър Мин, който умира през 1944 г., е удостоен посмъртно със званието Герой на Съветския съюз за образцово изпълнение на бойни задачи и проявена храброст.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest