Общество

Торта от блини с пушена сьомга по рецепта на руски шеф

По-хубава от десет блини може да е само нежна палачинкова торта със сьомга, маслен мус и червен хайвер.

Приготвя се по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед!

Според знаменития историк на руската кухня Уилям Похлебкин блините или палачинките се появяват в Рус още през езическите времена – преди IX век. Готвят се като жертвоприношение за боговете, на помени и на празници. По-рано блини се пекат за сватби и кръщенета на деца на практика целогодишно. Днес блини се правят основно за Масленица. Те са символ на слънцето и се свързват с посрещането на пролетта и веселието.

На Масленица винаги се пекат много блини – цял куп. На масата се слагат и сладки и солени гарнитури. Алтернатива на купищата блини може да бъде палачинковата торта. Шеф-готвачът от ресторанта Ladurée à-la Russe в Москва Роман Палкин споделя своята рецепта за палачинкова торта със сьомга.

„В това ястие класическата руска кухня се преплита с френската“, разказва Роман Палкин. „Тортата от блини по тази рецепта е хубава, защото слоевете от палачинки не доминират над останалите съставки – сьомгата и крема в нея са повече, благодарение на което има баланс“.

Торта от блини с пушена сьомга

За 4 души

Продукти за тънки блини:

10-12 бр. с диаметър 24 смLegion Media

  •       Яйца – 2 бр.
  •       Мляко – 400 мл
  •       Преварена вода със стайна температура – 200 мл
  •       Брашно – 220 гр
  •       Растително масло – 2  с.л.
  •       Захар – 1 с.л.
  •       Сол – щипка
  •       Краве масло – 20 гр 

Продукти за муса:

  •       Извара – 250 гр
  •       Студенопушена сьомга – 250 гр
  •       Лук шалот – 2 глави 
  •       Краве масло – 25 гр

Продукти за сервиране:

  •       Червен хайвер – 150 гр
  •       Копър – 1 клонка

Начин на приготвяне:

Блини:

Разбийте с миксер яйцата, добавете захар и сол. Разбивайте, докато захарта се разтвори. Добавете млякото, водата и растителното масло и разбъркайте. Постепенно добавете брашното – лъжичка по лъжичка, като не преставате да бъркате до получаването на гладка смес без бучки. Загрейте тигана, намажете го с краве масло и изпържете всяка палачинка от двете страни.

Мус:

Нарежете лука на много ситно и го задушете в маслото до готовност, след което го смесете с изварата и го разбийте в блендера до получаването на еднородна смес. Основната част от муса ще отиде за самата торта, като за гарнитура може да оставите 1/5.

Сглобяване на тортата: Пресслужба

Редувайте следните слоеве: палачинка, мус, пушена сьомга. Оставете тортата в хладилника за 10-12 часа. След това я нарежете на порции.

Сервирайте парче торта със срязаната страна нагоре, след което го украсете с чаена лъжичка мус, хайвер и стрък копър.

автор: МАРИЯ АФОНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest