Общество

Торта „Добринински“: Рецепта за един съвременен десерт от историческа руска пекарна

Обичате ли сладки торти със сладко от кисели горски плодове? Опитайте да си направите торта „Добрински“ с крем меренге и касис.

Докато живеех в Москва в началото на 2000-те, си купувах десерти от сладкарския завод „Добринински“ в малък магазин до нас. Любимите ми бяха едни малки вафлени фунийки със сладко и крем меренге върху него – казваха се „корзиночки“. Не ме питайте колко съм изяла. Буквално се топяха в устата ми.  

Веднъж, когато тези популярни тарталетки бяха свършили, продавачката ми предложи да си купя торта с много подобен вкус. Видях един снежнобял облак от добре оформен крем с капчица сладко отгоре. Отстрани тортата беше украсена с натрошени бисквити.

Това беше торта „Добринински“, кръстена на една от най-старите и най-известните пекарни в Русия. Повече от 100 години този сладкарски завод все още вярно спазва традициите си. Днес той предлага огромен асортимент от десерти, които са популярни не само в местната магазинна мрежа, но и в чужбина.

Защо харесвам тази торта толкова много? Заради невероятната ѝ структура с три деликатни блата и въздушен крем меренге. Звучи твърде сладко, нали? Ето и тайната съставка – сладко от червени боровинки. Понеже е кисело, сладкото придава божествена нотка и балансира вкуса на тортата идеално. Заради сезона използвах касис, който е още по-кисел и по-ароматен.

Продукти:

Юлия Мулино

За тестото (за форма с диаметър 18 см):

  • Брашно – 240 г
  • Масло – 145 г
  • Яйца – 1 бр.
  • Пудра захар – 100 г
  • Сол – ½ с.л.
  • Бакпулвер – 1 ч.л.

За крема:

  • Белтъци (пастьоризирани) – 100 г
  • Захар – 200 г
  • Вода – 60 мл
  • Лимонов сок – 1 с.л.
  • Сладко от касис – 100 (150) г

Начин на приготвяне:

Смесете маслото и пудрата захар, докато се получи гладък крем. Добавете едно яйце и разбъркайте.

Юлия Мулино

Добавете брашното и пудрата захар и замесете тесто.

Юлия Мулино

Разделете тестото на три части.

Юлия Мулино

Покрийте всяка част със стреч фолио, разточете го и го сложете във фризера за 20 минути.

Юлия Мулино

Разточете парчетата тесто върху парче хартия за печене в кръгла форма с диаметър над 18 см.

Юлия Мулино

Печете блатовете за около 15 минути.

Юлия Мулино

Докато са топли, изрежете от тях кръгла форма с диаметър 18 см с помощта на шаблон.

Юлия Мулино

Запазете изрезките. Оставете блатовете да изстинат напълно.

Юлия Мулино

За крема меренге смесете вода със захар, оставете я да кипне, докато разбърквате непрекъснато на температура 120 °С.

Юлия Мулино

Докато сиропът се готви, разбийте белтъците на твърда, плътна пяна, след което добавете към тях горещия сироп на тънка струйка, като не спирате да разбивате. Добавете към белтъците лимонов сок и бъркайте сместа, докато не стане плътна и леко гъста.

Юлия Мулино

Смесете 200 г от разбития бял крем със сладкото от касис, за да получите плодов крем. Оставете настрана една ч.л. от сладкото за декорация.

Юлия Мулино

Поставете останалата част от крема меренге в шприц.

Юлия Мулино

Намажете най-долния блат с плодовия крем, покрийте го със средния блат и го намажете с дебел слой крем.

Юлия Мулино

Юлия Мулино

Натрошете изрезките от блатовете.

Юлия Мулино

Намажете тортата отстрани с малко от крема и поръсете с получените трохи от блатовете.

Юлия Мулино

Украсете тортата с крем меренге, като сложите и лъжичка сладко по средата.

Юлия Мулино

Наръсете тортата с пудра захар.

Юлия Мулино

Да ви е сладко!

Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest