Общество

Топ-5 руски филма, които можете да гледате на Amazon Prime Video още сега

Prime Video разполага с обширна колекция от руски филми – от класическия документален филм „Човекът с кинокамера“ на Дзига Вертов – до военната драма „Те се сражаваха за родината“ на носителя на „Оскар“ Сергей Бондарчук.

Лесно е да се изгубите в такъв списък. Избрахме най-доброто от последните години в различни жанрове – от научна фантастика до мелодрама.

„Спутник“ (2020)

реж. Егор Абраменко, 2020/Кинокомпания „Водород“

Руската кинофантастика се асоциира преди всичко с медитативните драми „Сталкер“ и „Соларис“ на Андрей Тарковски. Но „Спутник“ категорично нарушава традицията – това е страховит научнофантастичен трилър. Даже хорор.

Концепцията на филма може да се опише по следния начин: „Пришълецът“ в късния СССР. Годината е 1983-а, поредното орбитално изстрелване завършва с аварийна ситуация. Единият космонавт загива при кацането, вторият е заключен в затворен в институт за експерименти. Главният герой, неврофизиологът Татяна, трябва да разгадае мистерията на неуспешния полет. Международното име е идентично с руското – след изстрелването на първия изкуствен спътник през 1957 г. тази руска дума навлиза във всички езици. Но тук придобива много зловещ оттенък.

Правата за американския римейк са закупени от Мат Рийвс, режисьорът на последния „Батман“ с Робърт Патинсън. А режисьорът на руския оригинал, Егор Абраменко, сега работи в Съединените щати върху филма на ужасите „Божията страна“ (God’s Country) с Мелиса Барера („Писък 6“) в главната роля.

„Битката за Севастопол“ (2015)

реж. Сергей Мокрицкий, 2015/“КиноДело“

Людмила Павличенко е най-резултатната жена-снайперист в историята. По време на Великата отечествена война тя ликвидира 309 нацисти. Този филм е нейната биография. Освен дуелите с вражески снайперисти, в него има мащабни битки и невероятната история на нейното приятелство с Елинор Рузвелт, както и силна мелодраматична линия – по време на война хората изпитват особено силна потребност от любов и подкрепа. Ролята на Павличенко се изпълнява от Юлия Пересилд, една от най-добрите руски актриси. И очевидно най-смелата – тя излетя в космоса за снимките на филма „Предизвикателство“ („Вызов“) на Клим Шипенко.

Заслужава си да споменем специално и саундтрака. В „Битката…“ можете да чуете, наред с други, песента на Виктор Цой „Кукувица“ („Кукушка“) в нов аранжимент и в изпълнение на Полина Гагарина. А също така славянска приспивна песен, която звучи и … в „Игрите на глада“! А причината е, че един и същи композитор е работил по филмите и това е Евгений Галпери. Той е написал и музиката за „Малавита“ (The Family) на Люк Бесон, „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев и телевизионния сериал  „Отмяната“ (The Undoing) с Никол Кидман и Хю Грант.

„Кома“ (2020)

реж. Никита Аргунов, 2020/Кинокомпания „Большое Кино“

Ако „Спутник“ е руският „Пришелецът“, то „Кома“ вероятно е руската версия на „Матрицата“. Или руското „Начало“. Според сюжета хората, изпаднали в кома, се оказват в особен свят, изграден от фрагменти от спомените им. Оцелелите са преследвани от Жътварите, един вид агенти на Смъртта – умирайки в света на Кома, умираш наистина. Сгушени в група, хората в кома се опитват да оцелеят – и се събуждат в истинската реалност.

Ринал Мухаметов, който играе местния Нео, избраника и водача на съпротивата, е истинската звезда на руския екшън. Във филмографията на Ринал, освен „Кома“, е и дилогията „Привличане“/“Нашествие“, където той е извънземен, чиято чиния се разбива над съвременна Москва.

„Аритмия“ (2017)

реж. Борис Хлебников, 2017/Кинокомпания CTB/CTB

Не се случва често един филм да бъде еднакво харесван и на фестивали, и от критици, и от публиката. „Аритмия“ на режисьора Борис Хлебников изглежда е обичана от всички. Освен наградите в Карлови Вари и „Кинотавр“ (основният руски фестивал), филмът събира възторжени отзиви от специализираната преса и неизменно среща топъл прием от публиката. Това е мотивираща драма за талантливия провинциален лекар Олег (Александър Яценко), който спасява животи, но не може да подобри отношенията с любимата си жена. Най-близкият кинематографичен роднина на „Аритмия“ са социално острите и нежни филми на британеца Майк Лий („Тайни и лъжа“).

„Собибор“ (2018)

реж. Константин Хабенский, 2018/“Патриот Продакшнс“

Константин Хабенски („Нощна стража“, „Особено опасен“, „Шпионин, излез навън!“) е не само един от най-ярките руски актьори. И не само артистичен директор на легендарния Московски художествен театър. В „Собибор“ става и режисьор.

Този военен трилър се основава на биографията на Александър Печорски (той се играе от самия Хабенски), който успява да организира най-успешното въстание на затворниците от „лагера на смъртта“ – така са наричани концлагерите, където нацистите отвеждат евреите вече не за да работят, а за да бъдат физически унищожени. Преди това тези събития са залегнали в основата на друг филм – „Бягство от Собибор“ (1987), в който ролята на Печорски е изиграна от Рутгер Хауер. За нея той получава единствения си „Златен глобус“.

Във филма на Хабенски лицето на злодея – унтерфицер от СС – неслучайно ще ви изглежда познато. Това не е никой друг, а Кристоф Ламбер от „Шотландски боец“ (Highlander), който между другото много рядко играе отрицателни герои, но прави изключение за филма на Хабенски.

автор: НИКОЛАЙ КОРНАЦКИ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest