Топ 5 на TikTok акаунтите за учене на руски език

Руска актриса от Китай, учителка-гадателка и гопник ще ви разкажат за трудностите на руския език и ще ви научат на няколко разговорни фрази.

Спойлер – не винаги прилични.

Ян Гъ (на руски език)

https://www.tiktok.com/embed/v2/6980750293088636162?lang=en-US

 „Козелът и козата са едно и също животно от различен пол. Нали така? Ако сте руснак, ако сте образован човек и ако сте умен човек, моля, отговорете ми, защо магарето („осел“ на руски) и осата („оса“ на руски) са напълно различни животни, защо?!“, възмущава се китайката.

Ян Гъ живее 20 години в Китай, след което се мести да учи в Русия. През 2010 г. постъпва в Института по кинематография „Герасимов“ (ВГИК), а две години по-късно попада в трупата на „Гогол център“ при режисьора Кирил Серебренников. Снимала се е в руски филми като „Матилда“ и „Екипаж“.  Ян Гъ има и собствен игрален филм на име „Ню“, в който се разказва за търсенето на любовта в Москва. Тя даже е участвала в руската версия на проекта „Гласът“ (The Voice).

https://www.tiktok.com/embed/v2/6998123562049555713?lang=en-US

 В Рубриката „Непоносимият руски език“ момичето разказва за своя опит в изучаването на руски, за забавни правила и изключения, които винаги са я обърквали. Защо в руския език „вилиците и лъжиците лежат, а чашите стоят“, и защо „чайникът дълго изстива“ и „чайникът дълго не изстива“ означават едно и също нещо? Тези въпроси на актрисата карат дори майсторските познавачи на руския език да се замислят.

Анастасия Ковтун (на английски език)

https://www.tiktok.com/embed/v2/6956919764383976706?lang=en-US

Срещнали се три студентки – американка, англичанка и рускиня. Американката и англичанката питат рускинята:

„How do you say „strawberry“ in Russian?“ (Как казваш „ягода“ на руски?)

„Клубника“ (Ягода.)

„Blueberry?“ (Боровинка?)

„Черника“ (Боровинка).

„Oh,It’s -ika! Raspberry?“ (О, значи завършват на –ика! Малина?)

„Малина“ (Малина.)

„Where is -ika? Cranberry?“ (А къде е –ика? Червена боровинка?)

„Клюква. И еще спросите про „Grossberry“ — у нас это „Крыжовник“. (Червена боровинка. И сигурно ще ме попитате и за „grossberry“ (гроздова боровинка) – на руски се казва „Крыжовник“).

В началото това видео прилича на виц, а на финала наподобява трагедия. В този формат Анастасия, която е преподавател по английски и немски език, разказва на чужденците за окончанията, падежите и склоненията на руските думи.

Тя обяснява, че „цвет“ (цвят) и „цветы“ (цветя) са различни думи, защо „уха“ е вид супа, а „ухо“ е слухов орган и как ударението може напълно да промени значението на думата.

https://www.tiktok.com/embed/v2/6958369191057575170?lang=en-US

„Имам приятели чужденци, на които помагам да се оправят с руския език. Доста са смели. Трудно им е да разберат окончанията на глаголите, склоненията в множествено число и, разбира се, падежите“, разказва Ковтун пред Russia Beyond.

Любов Гараз (на руски език)

https://www.tiktok.com/embed/v2/6847092830813310214?lang=en-US

На масата седи жена с пъстроцветен шал, ярки обеци и гердан. Със сериозен вид, докато суче пръстите на ръцете си над цветна кълбовидна лампа, тя произнася следните думи:

„Имаш проблеми… виждам, виждам! Сметката ти е „неоплОченный“ (неплОтена), а трябва да е „неоплАченный“ (неплАтена)!”.

Облечена като ясновидка, понякога като рапър или каратистка, 55-годишната учителка по руски език Любов Гараз преподава основните правила на руския език и разказва за най-често срещаните грешки, които допускат учениците ѝ при подготовката за изпитите.

https://www.tiktok.com/embed/v2/6840849760899878149?lang=en-US

„Ако някой от учениците ми е забравил някое правило, му казвам: имам видео за това, виж в TikTok. А след това те се връщат и ми благодарят: „Благодаря! Запомних го за 15 секунди!“, разказва Любов в интервю за сайта „Год литературы“ (Година на литературата).

Lady Hanna (на английски език)

https://www.tiktok.com/embed/v2/6936626575714700549?lang=en-US

Момиче с яркочервено червило и строги черни очила учи всички начинаещи на най-базовите руски доми и фрази – поздрави, благодарности и местоимения.

https://www.tiktok.com/embed/v2/6922527485183790342?lang=en-US

Hanna обяснява още как се произнася буквата „Ы“, какво означава фразата „Да нет наверное“ (Да, не, може би) и учи хората на всевъзможни руски ругатни. Но няма проблем – каналът и е за „18+“, така че може да си го позволи.

Едуард Мартиросян (на английски език)

https://www.tiktok.com/embed/v2/6998234907696778502?lang=en-US

Този дързък младеж в анцуг Adidas се определя като руски арменец и разказва, че се е преместил да живее в САЩ през 2010 г., когато е само на 12 години.

От 2019 г. насам той се вживява в образа на руски гопник и разказва как звучат английските букви в руската азбука, как популярните американски имена се произнасят на руски и как на практика се превеждат думите „факт“ и „щит“, които на английски звучат като ругатни.

Едуарт снима и сценки за „типичния“ живот в Русия и много уважава Путин – клипът, в който той отдава част на президента на Русия, има над 40 милиона гледания в социалната мрежа.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest