Топ 5 на руските бонбони според нашите читатели
Едни от бонбоните в този списък се изпращат на космонавтите на МКС, а за издирването на други се създават цели фен-групи в социалните мрежи.
- „Мишка на севере“ („Мечка на север“)
Ели Корделия Бел от Австралия, която живее в Москва: „Полярните мечки са най-добрите!“
Бонбоните в яркосиня обвивка с полярни мечки могат да се намерят на новогодишната трапеза на почти всяко съветско семейство. И то не само заради опаковката и тематичното име.
„Мишка на севере“ е нежна орехово-шоколадова пралина във вафлена обвивка с шоколадова глазура. Освен това бонбоните имат особен пълнеж, измислен от фабрика „Крупская“ – смлени бадемови ядки със захар. Именно тази ядка прави бонбоните любимо лакомство не само на руснаците, но и на чужденците.
- „Москвичка“ („Московчанка“)
GUTA GROUP United Confectioners
Себастиян Фирсаев от Ирландия: „Няма московчанка? Разочарован съм“
Шегата настрана, ако подарите тези бонбони на майка си, тя ще се разтопи от носталгия. А и от карамела в шоколадова глазура и пълнеж от ликьор – основната особеност на „Москвичките“. В пълнежа има още какао, ванилия и съвсем малко кондензирано мляко. А руският космонавт Олег Новицки предпочита да похапва в космоса именно тези бонбони, както разказва жена му в едно интервю.
- „Халва“
GUTA GROUP United Confectioners
Хари Мюлер: „Липсва ми „Халва“ в този списък. Тоооооолкова са вкусни!“
Първоначално „Халвата“ е чисто източен сладкиш, направен от бита карамелена маса с натрошени орехови ядки, фъстъци и семена. Тя е невероятно вкусна, но се троши безумно много. Сладкарската фабрика „Рот Фронт“ успява да направи от тази халва невероятно вкусни бонбони, покрити с тъмна шоколадова глазура с лек ванилов привкус. Сега известните бонбони не се трошат, топят се в устата и идеално подхождат за по чаша чай.
- „Белочка“ („Катеричка“)
Надя Казакова от Москва: „Белочка“
„Белочка“ се появяват в началото на 1940-те години във фабрика „Крупская“. Сладкишите в опаковка с изображението на катеричка с фъстък в лапите и до днес се добавят към новогодишните подаръци. Пълнежът на шоколадовите бонбони се състои от раздробен бадем и плътна пралина – именно хрупкавите парченца ядки отличават това лакомство от останалите.
- „Петушок“ („Петле“)
GUTA GROUP United Confectioners
Злата Измаилова, която живее в Сингапур: „Вдъхновение“. „Петушок“. „Винница“. „Червен мак“. Мога да продължавам безкрайно“
Всяка Нова година до десетата си годишнина под елхата намирах неголяма кутийка във формата на медена къщичка, украсена със снежинки, снежни човеци и гирлянди. След пет минути от нея оставаха само парченца, защото знаех, че в кутийката сред многото лакомства се крият и тези бонбони. „Петушок“ са направени от пралина с портокалов аромат. Бонбонът е покрит с плътен слой шоколадова глазура. А ярката опаковка и до днес се асоциира с вкуса от детството и новогодишните празници.
автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА
източник: bg.rbth.com