Топ 5 на роматичните съветски филми

Завладяващ диалог, разбити сърца и интригуващи сюжетни обрати са елементите, от които обикновено са „направени“ романтичните филми.

А когато страстите се нажежат – само стойте и гледайте какво се случва.

  1. „Три плюс две“ (1963)

Генрих Оганесян/Киностудио „М. Горки“, Рижко киностудио, 1963

Тази вечна битка на половете е пълна със знаменити диалози и остроумни фрази. Въпреки че сюжетът на пръв поглед е доста семпъл, той е пълен със смешни и забавни ситуации.

Действието в романтичната комедия се развива в средата на 1960-те. Трима най-добри приятели тръгват на къмпинг на Черноморието с кола. Разпъват палатките в изоставен район и си намират плаж, далеч от останалите туристи. Идилията е пълна, докато уединението им не е нарушено от две дами, които твърдят, че живописното място в Крим е тяхно.

Героите във филма са уязвимият и романтичен ветеринар Роман (в ролята – Андрей Миронов), чаровният дипломат Вадим (Евгений Жариков) и строгият преподавател по физика Степан Сундуков (Генадий Нилов). От другата страна на спора са леко наивната актриса Наташа (Наталия Кустинская) и самоуверената укротителка на тигри Зоя (Наталия Фатеева). Както винаги, никой не иска да отстъпи, като двете красавици са решени да прогонят тримата мъже от плажа на всяка цена. Всяка от страните се бори за своето място под слънцето. Но както винаги, любовта и приятелството, съчетани с остроумието и чара, накрая побеждават.

Режисьорът Хенрих Оганисян позволява на актьорите да импровизират на снимачната площадка. Стилът му е толкова изкусвен и автентичен, че човек забравя, че всъщност гледа филм!

  1. „Обикновено чудо“ (1978)

Марк Захаров/Мосфилм, 1978

Тази романтична комедия на Марк Захаров е базирана на пиесата на Евгений Шварц, автора на „Драконът“. Това е гаранция, че в този наситен с емоции „филм-чудо“ ще намерите отговори на много въпроси.

От една страна, това е любовна история за една принцеса и една омагьосана мечка. Колкото и да е парадоксално, приказните герои не са карикатури, а като че ли са взети от живия живот. Те ни напомнят за близки приятели, съседи и роднини. Един крал, който обожава дъщеря си; циничен министър, който си пада малко женкар; чорлава придворна дама, чийто живот е пълна каша; ловец, който плаче при всеки изстрел; неуморен вълшебник и неговата мъдра, изтощена жена.

Една от най-силните сцени е разговор между Мечката и Принцесата. „Прегръщаш ме, все едно имаш право да го правиш. И това много ми харесва“.

„Обикновено чудо“ е филм, изпълнен с мъдрост и топлина.

  1. „Гара за двама“ (1982)

Елдар Рязанов/Мосфилм, 1982

Романтичната лента на Елдар Рязанов свързва Людмила Гурченко и Олег Басилашвили в ролите на нещастна келнерка и изискан пианист, които се влюбват. Вера и Платон се срещат в провинциален ресторант на гара между Москва и Алмати. Те са две самотни души около 40-те, които търсят смисъла в живота си. В резултат на случайната им среща Вера ще загуби егоистичния си годеник (брилянтно изигран от Никита Михалков) и ще намери любовта на живота си, Платон. Но не всичко е цветя и рози. Злополучният пианист първо ще трябва да отиде в затвора и да излежи присъдата си за престъпление, което не е извършил.

Въпреки че на пръв поглед „Гара за двама“ изглежда като история, съсредоточена единствено върху връзката между един мъж и една жена, в крайна сметка той е посветен на нуждата и желанието на хората да се изслушват и разбират. Мъдростта на филма се свежда до стиха от песента на Андрей Петров, в която се пее: „Не се страхувай да промениш живота си“.

  1. „Влюбен по собствено желание“ (1982)

Сергей Микаелян/Ленфилм, 1982

Тази вдъхновяваща драма разказва за стойността на съществуването и човешките възможности. Игор (в ролята – Олег Янковски) е красив бивш спортист, който в момента работи в завод и постепенно пропада заради пиенето. Жените виждат у него единствено бивш спортист, а животът му е пуст и той е самотен. Вера (Евгения Глушенко) е пълна противоположност на Игор. Тя е разумна, дисциплинирана и оптимистично настроена. Единственият проблем е, че тя не е голяма хубавица и не е много харесвана от мъжете. Самотата убива и двама им – поотделно, но сигурно. Възможно ли е да намериш истинската любов, когато тя ти е нужна като въздуха? Оказва се, че в живота няма нищо невъзможно. Ако имаш цел, има и начин да я постигнеш. А Вера ще научи Олег на вяра, любов и човечност.

  1. „Началото“(1970)

Глеб Панфилов/Ленфилм, 1970

Работничка в провинциална фабрика мечтае да стане известна актриса. Междувременно, тя играе ролята на Баба Яга в местен аматьорски театрален клуб. Един ден жената, чието име е Паша Строгова, е забелязана от режисьор от Москва, който снима филм за Жана д’Арк. Изведнъж Паша получава предложение за главна роля и животът ѝ се променя завинаги.

„Началото“ е завладяваща романтична драма за трудностите в любовта с вълнуващ финал. Една от най-великите актриси на нейното поколение – Инна Чурикова, внася невероятна харизма и мъдрост в лентата.

През 1971 г. режисьорът Глеб Панфилов получава наградата „Сребърен лъв“ за „Началото“ на филмовия фестивал във Венеция. Чурикова пък е наградена със „Златен лъв“ за ролята си на Паша.

автор: ВАЛЕРИЯ ПАЙКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest