Общество

Топ 5 на пушките в руската армия

Това са някои от най-страшните руски оръжия, за които може и да не сте чували.

Подводен автомат

Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

Пушката АПС (акроним от Автомат Подводный Специальный) е огнестрелно оръжие, създадено в средата на 1970-те години в Съветския съюз за елиминиране на вражески водолази, които опитват да минират кораби в доковете.

Изстрелва специално създаден за оръжието стоманен болт с дължина 120-мм и от 5,66-мм калибър. Пълнителят му съдържа 26 снаряда.

Пушката е гладкоцевна, за да държи подводните изстрели в една линия. Междувременно АПС е доста неточен, ако стреляш извън вода.

В сравнение с другите подводни оръжия, АПС има по-голяма проникваща сила и е подходящ за пробиване на сух водолазен костюм, защитни каски или дебелите части на дихателните апарати.

Най-дългата щурмова пушка

Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

Една от най-дългите пушки, варианти на АК-12, е АК-308, снабден с натовски патрони .308 Win, специално създадени за снайпери. Може ефективно да елиминира цели на до 600 м разстояние (в сравнение с 300-те метра при стандартните AK-12, AK-74, M-16, H&K 416).

Този модел не е широко използван в руската армия, но е създаден за чуждестранните военни с тонове от .308 Win в арсенала си.

Капацитетът на пълнителя му е 20 патрона.

Масата на оръжието заедно с пълнителя (без патрони) е 4,3 кг.

Общата му дължина е 880-940 мм; с прикрепен байонет се величава до 1045-1105 мм. Дължината на цевта е 415 мм.

Оръжието има диоптричен мерник, както и регулируем по дължина приклад с 4 позиции, които позволяват на стрелеца да избере най-удобната му дължина.

Най-късата щурмова пушка

Aleksandr434343 (CC BY-SA 4.0)

АКС-74У е 5,45х39-мм пушка, създадена за въздушно-десантните войски и подразделенията на спецназа, които действат в градските пространства.

Пушката е два пъти по-къса от предшественика си АК-74М, но използва същите патрони. Въпреки това поради скъсената си цев АКС-74У не е толкова точна и има ниски балистични възможности. Тя е напълно подходяща за разстояния от 50-100 м, но е доста неудобна за цели на над 100 м далечина.

Освен това има мощен откат и АКС-74У се изтласква нагоре при стрелба.

Най-мощната щурмова пушка

Macaque123 (CC BY-SA 4.0)

ШАК-12 е най-мощният руски автомат от 12,7х55-мм калибър.

Патроните му са способни да пробият твърди стени и да ликвидират целите зад тях.

Пушката е направена по системата булпап (пълнителят се намира зад спусъка), за да се редуцира размерът на оръжието. Освен това можете да закачите подцевен гранатомет.

Всичко това е възможно благодарение на релсите „Пикатини“ в горната, долната и страничните части на пушката, което позволява на спецназовците да персонализират оръжието и да монтират всяка нужна им допълнителна оптика, колиматорнии мерници, фенерчета, дръжки или други устройства.

Въпреки мощността си, оръжието има значителни недостатъци – голям откат и ниска точност на стрелба.

Основната щурмова пушка

Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

АК-12 е основният автомат на съвременната руска армия. Той има много ергономични подобрения, за да стане едно от най-комфортните съвременни оръжия.

Има нов телескопичният приклад, който може да се сгъва на двете страни и да се регулира по височина, подходящ за антропометрията на всеки ползвател. Войникът може да настрои оръжието си за всякакви условия – дори като носи бронежилетка или пълзи в кал или трева на бойното поле, ако се намира в гора или на стрелбище.

Новите пълнители за АК сега имат прозрачно прозорче, което разкрива броя останали патрони. Пушката е съвместима с пълнителите за АК-74, ПРК-74 и дори с 96-патронния барабан на новата картечница ПРК-16. Но можете да пробвате последните само на стрелбищата на „Калашников“.

Освен това има релси „Пикатини“ отгоре и отдолу. Това позволява монтирането на различни прицели, червени точки, оптика или фенерчета.

Дулният спирач е подходящ за чупене на прозорци и прерязване на бодлива тел. Механизмът на АК-12 обаче си е класически – има газово бутало, към което е свързан завъртащ се затвор, който се заключва към патронника на цевта с бойни упори.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest