Общество

Топ 5 на най-очакваните филми на руски режисьори през 2023

Руската кинематография навлезе в новата година с фурор – рекордните касови приходи от филма „Чебурашка“, гледан от около 20 милиона зрители в Русия, въодушевиха продуцентите.

Но гръмки ленти може да очакваме и от режисьорите на авторско кино.

„Воланд“

Режисьор: Михаил Локшин

Михаил Локшин, 2023/АМЕДИА

Нова екранизация на романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“ от режисьора на „Сребърни кънки“ Михаил Локшин. Продуцентите обещават една недословна екранизация на романа, в който дяволът пристига на официална визита в сталинска Москва. Идеята им е да преосмислят класическия текст. В главните роли са на практика всички актуални звезди на руското кино. В ролята на Маргарита се изявява Юлия Снигир („Умирай трудно 5“), Майстора е поверен на Евгений Циганов (хоръра „Твар“, сериалът „Грозни“). В ролята на Воланд ще гледаме немския актьор Аугуст Дийл. Това е един от най-скъпите проекти в историята на руското кино. Обявеният бюджет на продукцията е над 1,1 милиарда рубли (около 20 милиона евро).

Butterfly Jam

Режисьор: Кантемир Балагов

Режисьорът Кантемир Балагов

Режисьорът Кантемир БалаговВячеслав Прокофиев/ТАСС

Лауреатът на Филмовия фестивал в Кан Кантемир Балагов („Върлината“) първоначално планира да снима проекта си по сценарий на Мария Степнова в Кабардино-Балкария. Идеята е лентата да се казва „Моника“ и да разказва за взаимоотношенията между баща и син. Но след това Кантемир получава предложение да снима пилотния сериал на HBO Last of Us, а после и продуцентът на „Върлината“ Александър Роднянски напуска Русия.* На Кантемир не му се получава с Last of Us, затова на сценария на „Моника“ му намират приложение в Америка – действието ще се развива в САЩ сред емигранти от Кабардино-Балкария. Премиерата се очаква в Кан през май 2023 година.

„Птица търси клетка“ („Птица ищет клетку“)

Режисьор: Малика Мусаева

Малика Мусаева, 2023

Малика Мусаева, 2023Hype Studios

Възпитаничката на киношколата на Александър Сокуров имаше всички шаносве да отпразнува премиерата на филма си в Кан през май миналата година – тогава дебютната ѝ драма „Птица търси клетка“ до последно се разглеждаше от журито в програмата „Двуседмичник на режисьорите“. Но вместо това световната премиера на лентата ще се състои на Берлинския кинофестивал в рамките на програмата Encounters.

Действието във филма се развива в Чечения, а самата лента е снимана на чеченски език. За сюжета засега се знае малко, но е ясно, че засяга темата за еманципацията в традиционалистките мюсюлмански общности – и им издава много тежка присъда.

„Една малка нощна тайна“(„Один маленький ночной секрет“)

Режисьор: Наталия Мешчанинова

Наталия Мешчанинова, 2023

Наталия Мешчанинова, 2023Кинокомпания CTB/СТВ

През 2017 г. Мешчанинова издаде сборник с автобиографични разкази. Най-обсъжданият беше този, в който авторката говори за преживяното сексуално насилие от страна на баща си в тийнейджърските ѝ години. След това Наталия реализира близо 10 проекта. Сред тях са драмата „Аритмия“ (сценарист), сериалът „Обикновена жена“ („Обычная женщина“) (сценарист на първия сезон и режисьор на втория). За шест години Мешчанинова се превърна в един от най-изявените руски режисьори. Но от 2018 г. не е снимала пълнометражен филм. „Една малка нощна тайна“ се ражда от същия онзи разказ в автобиографичния сборник. И може би днес само Наталия, като основен женски глас в кименатографията в Русия, може да заснеме разтърсващ филм по толкова сложна тема. Премиерата на филма беше на кинофестивала в Ротердам тази година.

„Кентавър“ („Кентавр“)

Режисьор: Кирил Кемниц

Юра Борисов

Юра БорисовЕкатерина Чеснокова/Sputnik

„Кентавър“ е нео-ноар, съпродуциран от Иля Найшулер, режисьор на нашумелия холивудски екшън „Никой“. Филмът разказва историята на виртуозен таксиметров шофьор, за когото автомобилът е продължение на собственото му тяло. Очевидно лентата е вдъхновена от „Drive: Живот на скорост“ на Никълъс Уиндинг Рефн. Основен двигател на сюжета тук е Лиза, принудена да се занимава с проституция. Естествено, не може да мине и без герой, чиято среща с момичето завинаги ще промени живота му. В главната роля е Юра Борисов („Купе номер 6“, „Сребърни кънки“).

*Включен е в списъка на министерството на правосъдието на Русия с физически лица, изпълняващи функциите на чуждестранни агенти

автор: АЛЕКСАНДЪР НЕЧАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest