Tоп 5 на най-лошите производители на АК по света

Експерти по „Калашников“ разкриват кои АК чуждестранно производство никога не бива да си купувате.

През 2021 г. АК остава един от най-използваните автомати с над 100 млн. продадени единици по света. Много страни го произвеждат в свои заводи, но не всички резултати си заслушават парите и времето ви.

Ето списък със страните, които правят най-лошите АК, налични на оръжейния пазар по цял свят.

Китай

Китайски автомат Type 56-2, базиран на АК-47

Китайски автомат Type 56-2, базиран на АК-47Military Images/Legion Media

„СССР даде на Китай права за производство на АК през 1956 година. По-ранните версии на китайските автомати бяха доста добри, но с времето качеството падна драстично. Цевите на някои автомати, например, дрънчат в цевните кутии. Това е нещо, което е трудно да си представим, но е така“, казва Владимир Онокой, ръководител на департамента за военнотехническо сътрудничество на концерн „Калашников“.

Постепенно китайските фабрики започват „да рационализират продукцията и да намаляват стойността ѝ“, което води до дори по-лоши резултати. Спадът в качеството обаче се оправдава от по-ниските цени. Според специалиста на концерн „Калашников“ използваните АК се продават на международния пазар за по средно $400 (345 евро), докато новите китайски модели са само $93 (80 евро).

„Основните проблемите с китайските АК са ниското качество на пружините, екстракторите, механизмите за безопасност, ниската точност и много други. Някои дори казват, че са направени от сдъвкано фолио“ казва Юрий Синичкин, бивш снайперист и главен инженер в корпорация Lobaev Arms.

Ирак

Иракска версия на АК-47, Tabuk

Иракска версия на АК-47, TabukMilitary Images/Legion Media

„Ирак получава правата си върху АК от Югославия, която никога преди не е имала официален лиценз за производство. Всъщност АК на Ирак са пиратско копие на пиратското копие“, казва Онокой.

Първоначално производството не е толкова лошо, но се влошава след продължителната война с Иран и последвалата икономическа криза.

АК на Ирак нямат цеви с хромирана вътрешност, така че ръждясват по-бързо. Имат проблеми и с термичната обработка на малките детайли, което води до счупване на мерната планка.

Онкой казва, че веднъж се натъкнал на иракски автомат с „висящ пълнител, прикрепен към автомата с тиксо“.

САЩ

AK47-RAS47 на Century Arms

AK47-RAS47 на Century ArmsJimmy Smith (CC BY-NC-ND 2.0)

Изненадващо, Онкой твърди, че едни от най-лошите АК в света се произвеждат от най-икономически и технологично напредналата страна в света – Съединените щати.

„САЩ комбинират едни от най-добрите производители на АК, с едни от най-лошите. Те имат добри малки бизнес компании, които създават редки АК автомати за оръжейни колекционери, както и невероятно лоши АК производители“, казва експертът.

Като най-лошия производител на АК, той посочва компания Inter Ordnance. Сред многото минуси Онкой отбелязва кривата цев, слабите болтове и некачественото сглобяване. Още един недобър производител се оказват Century Arms, които също правят автомати „Калашников“.

„Те се наричат „две в едно“: и автомат, и ръчна граната. Отличават се от нормалните ръчни гранати по това, че могат да експлодират всеки момент“, шегува се Онокой.

Етиопия

С тези оръжия етиопските номади пазят добитъка си

С тези оръжия етиопските номади пазят добитъка сиVWPics/Legion Media

„Производството на АК в Етиопия е, очевидно, установено от севернокорейски специалисти. Етиопските автомати се характеризират със слаба устойчивост срещу ръжда, деформирани нитове и нискокачествена пластмаса. Дори след 60 години оригиналните съветски автомати изглеждат и работят по-добре от новите си копия от Етиопия“, казва Онокой.

Пакистан

Производител от северозападната гранична провинция Дара Адам Хел инспектира

Производител от северозападната гранична провинция Дара Адам Хел инспектира „Калашников“ АК-47Travelib Pakistan/Legion Media

Пакистанските АК се смятат за най-лошите, тъй като се произвеждат главно в малки села с базови инструменти.

Според експерта на „Калашников“, 20 от 30 АК поразяват цел на 50 м, тъй като патроните им летят в непредвидими посоки.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest