Общество

Топ 5 метеорита, паднали в близост до руски градове

На територията на Русия са падали много метеорити, но само малка част от тях се приземяват в близост до населени места.

Падането на метеорити на Земята се случва много често, но годишно само около 500 от тях достигат до повърхността. Някои падат близо до населени места, пред очите на много очевидци. Тук описваме някои от най-големите и необичайни метеорити, паднали в Русия.

1. Пучеж-Катунски кратер

Angelika37 (CC BY-SA 3.0)

На територията на Русия има много древни метеоритни кратери, които впечатляват с размерите си. Най-големият от тях е този в Якутия, наречен Попигайски кратер (8400 км североизточно от Москва), и е разположен далеч от населени места. Най-големият кратер в населена територия е Пучеж-Катунският кратер, вторият по големина в страната. Диаметърът му е 80 км (20 км по-малък от Попигайския). Разположен е на територията на няколко района в Нижегородска област (на 400 км североизточно от Москва), на 80 км от областния център. Кратерът е открит през 1965 г. и в началото изследователите смятат, че това е загаснал вулкан, но от скалния му анализ става ясно, че това е гигантски метеоритен кратер.

Ако се съди по размера на кратера, диаметърът на метеорита е бил повече от 1 км и самият той е можел да вдигне облак прах в небето, което от своя страна могло да доведе до „астероидна зима“, а в последствие и до масово изчезване на видовете.

Именно това поставя под съмнение общоприетото датиране на събитието – смятало се, че кратерът Пучеж-Катунски се е образувал преди 167 млн. години, когато не е имало масово измиране. През 2019 г. група руски и европейски учени публикува проучване, в което пише: „Поради сравнително големите си размери структурата на Пучеж-Катун беше основният претендент за проучване на връзката между ефектите на свръхзвуковата скорост и изчезването на видовете.“

Експерименти върху образци на скалните проби обаче показват, че кратерът е много по-стар и се е появил преди 192-196 млн. години, именно в периода на масово измиране. Между другото, земята в кратера се намира под давление от удара на метеорита, тя е разтопена, което означава, че в нея могат да бъдат скрити залежи от диаманти.

2. Царьовски метеорит

Владимир Яцина/ТАСС

Това небесно тяло пада край село Царьов, област Волгоград (900 км югоизточно от Москва) на 6 декември 1922 г., късно вечерта. Тогава отломки от метеорита не са открити, но са запазени предположения и показания на очевидци. Директорът на Волгоградския планетариум Владимир Фролов разказва: „Един от тях (свидетелите) съобщи, че зад селото видял летяща огнена топка и чул много силен взрив. Земята се разтресла, а по-късно всичко потънало в мрак“. Жителка на селото, по онова време 10-годишно дете, си спомня как тогава ѝ се сторило, че „по небето лети дракон – огнена змия с опашка“. Вестник „Комунист“ пише, че метеоритът се състои от чисто злато.

През 1923 г. се правят опити за намиране на фрагменти и Академията на науките дори обещава награда за находката, но поради трудната ситуация в страната метеоритът трябва да почака няколко десетилетия – едва през 1979 г. започват неговото издирване и проучване.

Голям принос за това прави царьовският електрик Борис Никифоров. Именно той пръв започва да се интересува от непознатите ръждиви камъни, на които се натъкват жителите на селото. Никифоров пише писмо до комитета по метеорити към Академията на науките, но там не му вярват веднага. Резултатите от търсенето обаче са изумителни: постепенно експертите откриват 1,5 тона фрагменти от метеорит-хондрит, състоящ се главно от силикати.

3. Метеорит Каинсаз

Jon Taylor (CC BY-SA 2.0)

На територията на Република Татарстан (950 км източно от Москва) са открити 5 метеорита, а най-големият пада посред бял ден – в 15:15 ч. на 13 септември 1937 г. в близост до село Каинсаз, Муслюмовски район. Тогава колективни земеделски производители работят на полето. При падането си яркият метеорит се разпада на парчета. „Един от тях, тежащ 54 кг, едва не убива колективния фермер Мавлюда Бадриева. Въздушната вълна била толкова силна, че Бадриева, която се намирала на четири до пет метра от мястото на удара на метеорита, била съборена и контузена“, пише вестник „Известия“ месец и половина след инцидента.  

Фрагментът, от който колективният фермер пострадва, не е най-големият. Всъщност най-голямата част от метеорита е почти 2 пъти по-тежка и тежи 102,5 килограма. Масата на всички намерени фрагменти е 210 кг; те са каменни, с ъглова пирамидална форма, а метеоритното вещество се стопява.

4. Стерлитамакски метеоритgreenexp

Голям ярък метеорит пада на територията на Башкирия близо до град Стерлитамак (1200 км югоизточно от Москва) на 17 май 1990 г. в 23:20 часа. За щастие, няма нито жертви, нито разрушения – небесното тяло пада в полето. Вестник „Уралски Рабочий“ пише на 28 юни 1990 г.: „Полетът беше придружен от шум, земята се тресеше под краката. Очевидци твърдят, че в момента, в който топката паднала на земята, усещането е било такова, като че всичко наоколо се издигало и падало“.  Виктор Воног/ТАСС

Търсенето на метеорита започва веднага и на сутринта е намерен кратер с диаметър 10 м и дълбочина 5 метра. Оказва се, че метеоритът е метален. Първите два фрагмента, които откриват експертите, тежат 3 и 6,6 кг съответно. По-късно с помощта на багер са изкопани още няколко по-големи фрагмента, като най-тежкото парче е с тегло 315 кг и е намерено едва след година. Учените предполагат, че на мястото на падането, в дълбините на земята, може да има дори по-големи фрагменти от метеорита, но засега разкопките са спрени и кратерът е напълнен с вода.

5. Витимски метеоритОлег Ласточкин/Sputnik

Витимският метеорит се сблъсква със Земята близо до град Бодайбо и селата Мама и Витим в Иркутска област (4200 км източно от Москва). В нощта на 25 септември 2002 г. в небето избухва метеорит, който предизвиква метеоритен дъжд. „Стана светло като ден, имаше мощна въздушна експлозия със силно тресене на огромна площ“, така описва произшествието директорът на астрономическата обсерватория ИГУ Сергей Язев. Фрагментите от метеорита след експлозията събарят и изгарят гора с площ от 60 кв.км, а силната ударна вълна се разпръсва в радиус от 50 километра. По-силно въздействие върху природата от това има само ефектът на Тунгуския метеорит.

Сателитът на ВВС на САЩ забелязва кратера, но на височина от 30 км го изгубва от поглед. За щастие под мястото на експлозията няма населени места, така че жертви няма. Последствията могат да бъдат трагични, тъй като общо фрагментите тежат няколко стотин килограма. Според експерти, метеоритът е тежал около 160 т преди да се срещне със земята.

автор: ЮЛИЯ АФАНАСЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest