Топ 4 на забравените съветски автомобили

Единствените екземпляри на тези машини могат да бъдат намерени във военния музей край Москва.

Освен военната техника, от конвейерите във военните заводи в съветската армия за висшия офицерски състав влизат кабриолети и автомобили за труднопроходими участъци. Някои от тях участват в паради в продължение на много години или служат като удобно средство за придвижване по вода и неравен терен.

Последният такъв автомобил може да бъде видян в движение по време на парада за Деня на победата на 9 май на Червения площад, но и да бъде разгледан отблизо в Музея на военната техника в подмосковския град Кубинка (на 60 км от Москва).

УАЗ-3172 (проект „Вагон“)

УАЗ-3172 (

УАЗ-3172 („Вагон“)Вадим Кондратев (CC BY-SA 4.0)

От края на 1970-те години инженерите работят по замяната на известните „УАЗки“.

„Вагон“ е автомобил със задвижване на четирите колела с междуосова блокировка, мостове с бордови редуктори, 33-см клирънс, дълги ходови пружинни окачвания и двигател с мощност от 100 конски сили.

„По време на изпитанията си в края на 1970-те години, автомобилът е съпоставим с най-добрите чуждестранни аналози на своето време. В края на 1980-те проектът се подготвя за серийно производство, но разпадането на СССР слага неговия край и сега един от малкото образци на УАЗ-3172 се намира в музея в Кубинка“, каза за Russia Beyond професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Водоплаващ „Ягуар“

УАЗ-3907

УАЗ-3907 „Ягуар“Вадим Кондратев (CC BY-SA 4.0)

В средата на 1980-те години съветските инженери създават за Въздушно-десантните войски всъдеход-амфибия УАЗ-3907 (проект „Ягуар“).

Според Козюлин, съгласно техническото задание, „Ягуар“ е трябвало да издържа на водно вълнение от два бала. Същевременно по време на тестовете експерименталния образец на „Волга“ се доказва като пълноценна амфибия, която трябва да излиза от водата само за дозареждане.

И всичко би било наред, но не са намерени пари за серийното производство на „Ягуар“ и след разпадането на СССР той потъва в забвение заедно с „Вагон“.

ТПК ЛуАЗ-967

Luaz 967M

Luaz 967MPublic domain

За разлика от предишните проекти, ТПК ЛуАЗ-967 достига серийно производство и постъпва на разположение на съветските десантчици и медици. Тази амфибия се използва от съветската армия за евакуация на ранените от бойното поле през планински реки, транспортиране на боеприпаси, въоръжение и други товари.

Интересен факт е, че в центъра на колата е разположен сгъваем кормилен блок, който позволява на водача да управлява машината полулегнал, скривайки се зад корпуса по време на вражески обстрел.

ЗИЛ-115В

Фьодор Савинцев/TASS

Този автомобил е произведен само в три екземпляра за висшето военно ръководство на страната за празничния парад за Деня на победата на 9 май на Червения площад. Едната кола е предназначена за министъра на отбраната, втората – за командващия парада, третата винаги дежури в резерв на портите на Спаската кула в случай на повреди или непредвидени ситуации.

Кабриолетът е направен на принципа „надеждност преди всичко“. Инженерите дублират системата за запалване на автомобила и поставят два акумулатора. Същевременно ЗИЛ-115В  получава редица „парадни“ модификации. Сред тях са микрофонни инсталации, радиостанция в багажника, плюс система със затворени канали за военна специална комуникация и дори подово отопление за удобство на командващия парада.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest