Топ 4 на танковете в руската армия

Това са едни от най-свирепите машини, които създават история в Русия и по цял свят.

„Старчето“ на длъжност – Т-72БМ

Т-72

Т-72Вадим Савицкий/Министерство на отбраната на Русия

Най-старията танк на въоръжение е Т-72БМ „Урал“. Той е приет през 1973 г. и все още има потенциал за подобрения.

Това е най-произвежданият танк от второ поколение и до днес от него са създадени над 30 000 единици. Има много модификации както на руския, така и на чуждестранния пазар.

Това, което различава Т-72БМ от други модели от второ поколение е вградената динамична защита „Контакт-5“, която може да сваля вражески снаряди, които летят към машината.

Танкът има и 125-мм оръдие, което изстрелва управляеми ракети. V-образният многогоривен дизелов двигател с 840 к.с. позволява на водача да ускорява до 60 км/ч на шосе и до 35-45 м/ч на неравен терен.

В момента има над 2000 Т-72БМ и Б3 на служба, в резерв са още 7000.

Т-80

Т-80У

Т-80УVitaly V. Kuzmin/vitalykuzmin.net

Това е първият танк в света с газотурбинен двигател, обикновено го наричат „вертолет“ или „самолет“ заради характерния звук, който издава. Като гориво той може да използва обикновен бензин, керосин и дизел. При спешни случаи отоплително масло, природен газ, воден газ, алкохол, корабно гориво и дори натрошени въглища.

Двигателят на T-80У има мощност от 1250 к.с., максималната му скорост на шосе е 70 км/ч, докато на неравен терен – 45 км/ч. Този танк е създаден да може да измине цяла Европа, тъй като вероятността от нова война е била много голяма. И двигателят може да „яде“ всичко и постоянно да се движи напред. Но има и недостатъци: техническата сложност на ремонта и разходът на гориво. Танкът може да бъде ремонтиран само в завода и разходът му е около 8 литра на километър. За сравнение, дизеловият T-72 консумира само 2-4 литра на 1 км.

Т-90А „Владимир“

Танкът Т-90А

Танкът Т-90АVitaly V. Kuzmin/vitalykuzmin.net

Названието „Владимир“ идва от името на главния конструктор на танка. Това е начинът, по който правителството на Руската федерация почита паметта на неговия създател.

Една от отличителните характеристики на серията T-90A е оптико-електронната активна защита „Щора-1“ за защита срещу противотанкови управляеми ракети.

T-90A има „приказен“ двигател от 1000 к.с. Не е толкова ненаситен като този в T-80У, но е почти еднакъв по скорост.

През 2011 г. са спрени поръчките на Т-90 за руската армия, за да се освободят средства за новия Т-14 „Армата“. Поради тази причина са изоставени най-новите модификации на T-90, който вече има модулна динамична защита „Релик“.

Понастоящем на въоръжение са около 400 Т-90, повечето с модификации „А“. Съхраняват се и около 200 единици.

А-14 „Армата“

T-14

T-14Vitaly V. Kuzmin/vitalykuzmin.net

Основната версия на танка Т-14 е предназначена за използване с 125-мм оръдие. Според оръжейния производител обаче тази бойна машина може да бъде снабдена и със 152-мм оръдие.

Танкът Т-14 е способен да произведе до десет изстрела в минута и може да поразява цели на разстояние до 7 км. За сравнение, американският танк Abrams може да поризвежда само до три изстрела в минута и има обхват от само 4600 метра.

Освен това всеки нов руски танк е оборудван със собствена радарна система, която му дава специфични предимства по отношение на прицелване и контрола на стрелбата. Така Т-14 може също да поразява самолети и да прехваща вражески ракети.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest