Общество

Топ 3 руски самолета на Dubai Airshow 2021

Русия направи $1,3 млрд. в сделки на изложението и възнамерява да вземе най-големия дял на десетилетието от доставки на изтребители от пето поколение.

На Dubai Airshow 2021 Русия представи огромен брой граждански и военни самолети, както и безпилотни летателни апарати. В резултат бе предизвикан интересът на правителството на Обединените арабски емирства (ОАЕ) към руския изтребител от пето поколение Checkmate, подписаха се няколко договора с чуждестранни клиенти за над $1,3 млрд. и се обсъждат и споразумения за още бъдещи доставки, които ще донесат над $2,5 млрд., ако бъдат подписани.

Разглеждаме трите „звезди“ на руското изложение на Dubai Airshow 2021, посочени от корпорация „Ростех“ и медиите.

Checkmate

Checkmate

CheckmateLeonid Faerberg/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Без съмнение най-голямата премиера на изложението за Русия беше еднодвигателният изтребител от пето поколение Checkmate. Трябва да отбележим, че той все още не е оперативен и беше специално доставен в Дубай от един от най-големите самолети в света – Ан-124 „Руслан“.

Както отбеляза Юрий Слюсар – генерален директор на компанията-производител – Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) (в състава на „Ростех“), самолетът представлява уникална комбинация между бойни характеристики и експлоатационна стойност. При разработването му е взет предвид опитът от операциите в Сирия.

„Руската компания очаква да „открадне“ от американците сделката с ОАЕ за изтребители от пето поколение. По-рано ОАЕ искаха да се сдобият с американския изтребител от пето поколение F-35, но сделката се забави при администрацията на Байдън“, каза Дмитрий Сафонов, бивш военен анализатор на в. „Известия“.

Както той отбеляза, цената на чисто новия еднодвигателен Checkmate ще бъде между $30-35 млн., което е почти два пъти по-малко в сравнение с всички модерни аналози по света.

„Самолетът се отличава с големите си ударни и разузнавателни възможности: той може едновременно да атакува до 6 цели, има най-новото оборудване бордова авионика с изкуствен интелект и намалена радарна видимост“, казва експертът.

Вече бе обявено, че еднодвигателният самолет ще има скорост от 2100 км/ч и ще може да изминава 3000 км с един резервоар.

Според създателите му производството на Checkmate трябва да започне през 2025 година. Очаква се самолетът да се присъедини към армиите на Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Югоизточна Азия.

Ударният дрон „Ориoн“

БЛА

БЛА „Орион“Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

Ударният дрон „Орион“ на корпорация „Кронштадт“ е още една водеща руска разработка на изложението.

„Този безпилотен летателен апарат беше много използван по време на кампанията в Сирия. Появата му в армията позволи да се намалят разходите за експлоатация на военновъздушните сили, опериращи в регионите, както и да се тестват много перспективни технологии на бойното поле“, казва Сафонов.

Според него машината може да се превърне от еднооперативен дрон с управляеми и неуправляеми бомби на борда, в хъб, който може да управлява рояк дронове.

„Компанията продължава да разработва „Орион“ и тества способностите му да работи като хъб с изкуствен интелект за по-малки дронове. Целта е да стане самостоятелна единица, която да управлява ударна сила от 20 дрона на бойното поле“, обясни експертът.

Той заяви, че главната особеност на „Орион“, е възможността му да контролира дронове чрез сателитен сигнал, а не под формата на радио честоти, които могат да бъдат „заглушени“ със средства за радиоелектронна борба.

Освен това „Орион“ може да носи до 200-250 кг бомби и да лети със скорост от 120 км/час. Той може и да оперира на надморска височина от 7500 и да остане в небето до 24 часа.

Самолетът със среден обсег МС-21

Пътническият самолет МС-21

Пътническият самолет МС-21Павел Бедняков/Sputnik

Според изчисления на „Боинг“ в идните десетилетия търсенето на граждански въздушен транспорт много ще нарасне. Авиолиниите по света ще имат нужда от почти 20 000 самолета от различен тип и общата стойност на договорите в тази насока в региона се оценява на $3,2 трилиона.

За да изпълни нуждите на авиолиниите и пътниците, наскоро Русия разкри самолет за 163 пътници с максимален летателн обсег от 6400 км – МС-21.

Самолетът не само бе представен на изложението, но и показа възможностите си по време на летателни демонстрации. Медиите оцениха възможностите му да се издига на надморска височина от 800 м и да поддържа ъгъл от 45° със скорост от 210 км/час.

За да бъдем честни, МС-21 изглежда доста впечатляващо наживо. Аз лично видях демонстрация на МС-21 на МАКС 2019, когато самолетът изведнъж взе рязък ъгъл, след като бе набрал скорост на пистата, а след това се издигна в небето. Това почти приличаше на излитане на изтребител.

Самолетът показа голямо ускорение и маневреност. Пилотът приземяваше този огромен пътнически самолет под ужасяващи ъгли, почти демонстрирайки нещо, което само „Руските витязи“ могат. Между другото, кликнете тук, за да разберете всичко за този пилотажен екип, който се превърна в световна сензация в началото на 1990-те години.

Освен летателните характеристики, производителите посочват кабината на MC-21 като една от основните му характеристики. Самолетът има най-широкия за своя клас коридор между седалките, което го прави един от най-удобните в сегмента на самолетите за средни разстояния.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest