Общество

ТОП-3 на най-добрите модели руски стрелкови оръжия

Това са най-новите руски оръжия, които може да намерите в оръжейните магазини на много страни след няколко месеца.

Пистолет Aspid 

Михаил Воскресенский/Sputnik

Това оръжие не е обикновен пистолет, който можете да намерите в местния оръжеен магазин – то е специално – и е евентуален заместител на остарелите „Макаров“ и „Яригин“, използвани от Вътрешните войски на Русия.

Това е 9х19-мм пистолет, обявен в началото на 2020 г. от оръжейния производител, който преди това е създаде бойната екипировка „Ратник-2“ за руските войници – ЦНИИТОЧМАШ.

На пръв поглед Aspid изглежда по-голям в сравнение с „малкия“ „Макаров“ и „тесния“ „Яригин“.

Снабден е и с най-новите технологии при пистолетите, като горната част е направена от метални сплави, а долната – от „въглеродни влакна, стандартни за авиоиндустрията“. Това е здраво и стабилно оръжие, създадено да направи времето ви на стрелбището по-комфортно.

Наистина е лесно да стреляте по цели със стандартните железни мерници. Но ако сте човек, който предпочита персонализирането на оръжия, можете лесно да получите и инсталирате на този пистолет всички модерни мерници, фенерчета и ръкохватки по ваш избор.

Компанията-създател все още не е разкрила пазарната цена, но заяви, че ще бъде „плюс-минус цената на стандартен Glock 17“. Така че пистолетът Aspid се очаква да струва около $400-500.

ТР-3

Алексей Паншин/Sputnik

ТР-3 е гражданска версия на новата главна щурмова пушка на руските Въоръжени сили – АК-12.

Тази пушка е перфектен пример за термина „ергономичен“. Подхожда на хора с всякаква височина и дължина на ръката, с идеален потенциал за по-нататъшно персонализиране.

В нея е вградено всичко необходимо за удобна и точна стрелба, като същевременно е запазена цялата легендарна надеждност на АК.

Всяка ТР-3 има прибиращ се страничен сгъваем и приглад, който може да се регулира, дори и в цялостна бронирана защита, докато пълзите в кал или полска трева, гора или просто на стрелбището.

Освен това разполага с наистина удобна ръкохватка, особено в сравнение с предишния захват на AK-74. Сега можете удобно да държите оръжието, без да се страхувате, че ще изпадне от ръцете ви.

Производителят на пушки се е справил и с известния откат на АК, който изпраща оръжието нагоре и вдясно. Сега целият удар се връща назад към рамото и можете да се концентрирате напълно върху целите, без излишни притеснения относно потенциалното „прескачане“ на пистолета в ръцете.

Всеки ТР-3 вече има шини „Пикатини“ отгоре и отдолу. Те позволяват допълнително персонализиране на оръжието с прибори, оптика, предни ръкохватки и лазерен маркер по избор.

То също така има нов дулен спирач, което позволява чупене прозорци и рязане на кабели без допълнителни инструменти. Това е строго армейска функция, но въпреки това „Калашников“ реши да го остави и при гражданската версия.

Трябва да споменем, че системата за действие на AK ТР-3 остава вярна на класическата – газово бутало с дълъг ход с въртящ се болт.

Снайперска пушка DXL-4

Lobaev Arms

Това е руска снайперска пушка за спецназа, произведена от Lobaev Arms, която се предлага в оръжейните магазини по цял свят. Първоначално е създадена за свръхдълги разстояния до 2,5 км. Струва си да се спомене, че най-далечното потвърдено убийство със снайпер в битка е регистрирано от британския снайперист Крейг Харисън в обсег от 2475 м в Афганистан. И DXL-4 е създадена, за да надмине дори този резултат в реална битка.

Така че с нея ще се почувствате като истински професионален снайперист от спецназа.

Според своите създатели DXL-4 е супер точно оръжие с най-добро групиране на попаденията. От обхват от 100 м дори начинаещият стрелец може да нареди пет куршума само на 13,5 мм един от друг.

Това е възможно благодарение на цевта, специално проектирана за боеприпаси Cheytac от калибър .408. Този снайперски патрон е по-голям от 7,62×54-мм патрон за „Драгунов“, най-често използваният в Русия, и по-малък от BMG с калибър .50, най-популярният на Запад.

Оръжието може да се използва при всякакви метеорологични условия, вариращи от пламтящата пустиня Сахара до най-студените райони на Далечния север.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest