Общество

Топ 10 на най-популярните прозвища на Москва

Москва е един от малкото градове в Русия, запазили името си непроменено през вековете.

Столицата обаче има и няколко неофициални и понякога доста смешни имена, които отразяват нейния специален статут и богата история!

  1. Голямо село

„Москва – большая деревня“

Поленов, 1878

Поленов, 1878Третяковска галерия

Москва е едно голямо село. Звучи смешно, нали? Тази фраза обаче се използва доста често и е означава, че „светът е малък“. Защото всички жители на Москва не се познават така, както биха се познавали, ако живееха в едно село. Колкото и невероятно да звучи обаче за един град с близо 12 милиона души население, като нищо можеш да попаднеш на бившето си гадже в метрото: просто Москва е устроена по този начин.

Друго значение на този израз е, че много московчани всъщност идват от село – което е руският начин да се каже, че те са едва първо поколение столичани, а родителите им са от провинцията, с което един вид се намеква, че въпросният човек е „изостанал“ в традициите, поведението или езика на гражданите.

Екатерина Велика първа казва: „Москва е едно село“. Е, това може би се дължи на факта, че Москва не прилича на строго планирания Санкт Петербург. Москва обаче е основана и построена като град от самото си начало.

Друг чужденец – френски герой от романа на Лев Толстой „Война и мир“, също споменава, че Москва прилича на село. Този път обаче това е комплимент. Той иска да каже, че тя е хубава като френската провинция, особено в сравнение с мръсния Париж.

2. Третият Рим

„Третий Рим“

Варвара Гранкова

„Два Рима паднаха, третият се държи, а четвърти няма да има“, казва средновековният монах Филотей, като има предвид Москва. Според логиката, вторият е Константинопол, прекият наследник на Рим. Тази идея е популярна сред хората, които искат да превърнат Великото московско княжество в Империя. Москва се смята за следващият наследник и важен православен център. Дори думата „цар“ се корени в латинската „цезар“.

Идеята от XVI в. набира популярност сред панславянските философи през XIX век. Но след Революцията през 1917 г. тя губи значимост. Въпреки това болшевиките местят столицата в Москва от царския Санкт Петербург.

3. Градът на седемте хълма

„Город на семи холмах“

Legion Media

Центърът на Москва е разположен на няколко хълма. Всъщност, те са даже повече от седем, но също както Рим в миналото е известен като „града на седемте хълма“, а Москва иска да е третият Рим, в крайна сметка се акцентира върху седемте „основни“ хълма: Боровицки, Сретенски, Тверски, Трехгорни, Тагански, Лефортовски, Воробьови. Поради тази причина пейзажът в града е толкова различен, което може да превърне придвижването с велосипед или пеша в истински кошмар. В замяна обаче ще се насладите на великолепни гледки от върха на тези безбройни хълмове.

4. Първопрестолна

„Первопрестольная“

Кремъл в края на XVII век, Аполлинарий Михайлович Васнецов

Кремъл в края на XVII век, Аполлинарий Михайлович ВаснецовМузей на Москва

Тази фраза означава буквално „градът на първия престол“ или първата столица. Това прозвище се появява през XVIII в., когато Москва вече е загубила статута си на столица за сметка на Санкт Петербург. Това се случва благодарение на Петър Велики, който построява Санкт Петербург и мести столицата там. За да не се обиди Москва обаче, тя продължава да бъде почитана като първата руска столица, обединила Русия, както и като града, където е коронован първият цар.

5. Златоглава

„Златоглавая“

Катедралите на Москва, Аполлинарий Михайлович Васнецов

Катедралите на Москва, Аполлинарий Михайлович ВаснецовТретяковска галерия

Градът със златните кубета е друго прозвище на Москва, датиращо от Средновековието. То се появява през XV-XVI в., когато из целия град има малки дървени сгради. Единствените високи здания тогава са църквите, а кремълската камбанария „Иван грозни“ е най-високата сред тях. Има забрана за строителство на сгради, по-високи от нея. В онези дни златните кубета на безбройните православни църкви се виждат на практика от всяко място в града.

6. Белокаменна

„Белокаменная“

Гледка към Московския кремъл от Пьотър Варешчагин

Гледка към Московския кремъл от Пьотър ВарешчагинЯрославски музей на изкуствата

Днес Москва се свързва с червения цвят: все пак, тя е столица на съветската „червена“ империя, там се намират „Червеният площад“, червеният Кремъл и други подобни сгради. Първият каменен Кремъл построен в Москва от Дмитрий Донской обаче е бял и е направен от варовик. Тухлените стени са изградени на мястото на белите каменни стени едва през XVI век. И тогава обаче много каменни сгради, особено църкви, продължават да се строят в бяло и има още една защитна стена, която обгръща т. нар. „Белий город“ (Бял град). През XVIII в. Екатерина Велика заповядва стената да бъде разрушена и на нейно място се появява Булевардният кръг.

7. Пристанище на петте морета

„Порт пяти морей“

Сергей Савостянов/ТАСС

Ако погледнем картата, ще видим, че Москва няма излаз на нито едно море. Какво означава тази фраза в такъв случай? Оказва се, че това сравнително ново прозвище е въведено от Йосиф Сталин, който го използва на грандиозното откриване на Московския канал, който свързва столицата с р. Волга. След завършването на този мащабен съветски строителен проект, става възможно от Москва да се стигне до пет морета, без пътниците да напускат кораба си. Това са Черно, Бяло, Балтийско, Каспийско и Азовско море.

  1. Негумена

„Нерезиновая“

Артьом Геодакян/ТАСС

„Москва не е направена от гума“ – през 1990-те хората често споменават тази фраза. Значението ѝ е, че градът не може да се разтяга до безкрай, за да побере всички хора, които искат да се преместят да живеят в него. Въпреки че фразата без съмнение е с ксенофобски тон, тя се използва свободно и от хората, които не са кореняци-московчани: онези, успели да се преместят тук по-рано, които не искат нови хора да се конкурират за място под нейното слънце.

  1. Понаеховск

Владимир Песня/Sputnik

Това е друга версия на прозвището „негумена“. Отново, то изразява мнението на някои сноби, които не са доволни от факта, че толкова много хора се местят в Москва в търсене на по-добър живот. „Понаехали“ – казват някои хора, като имат предвид: „О, ето, пак започнаха да пристигат“.

  1. Градът по подразбиране

Mordolff/Getty Images

Московчани обикновено се държат така, все едно в света няма други градове или времеви зони, освен Москва. Те дори шеговито казват, че „отвъд Московското околовръстно няма живот“. Така че, когато си говорите в интернет и някой ви попита въпрос, без да споменава града или пък спомене някой уличен адрес, без да уточнява града, можете да сте сигурни, че говорите с московчанин. Хората от регионите се подиграват на московчани, които смятат, че живеят в града „по подразбиране“, откъдето идва и това прозвище. Честно казано, повечето хора, които не са от столицата, обичат да се подиграват с нея и чето твърдят, че Москва дори не е „истинска Русия“. Така че това прозвище е разбираемо.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest