Тонове вода и облаци от пепел: как военните се борят с горските пожари в Якутия

За времето на гасене на пожарите в Якутия авиацията на военното ведомство е изпълнила 116 курса с изхвърляне на 420 т вода.

Авиацията на руското министерство на отбраната оказва помощ при гасенето на горски пожари в Република Саха (Якутия). За изминалото денонощие екипажите на самолети Ил-76 от военнотранспортната авиация са изхвърлили над огнищата над 80 т вода, след което са се върнали на летището за временно базиране – за да се подготвят за повторно излитане, Екипажите от армейската авиация на вертолети Ми-8 са изпълнили 27 водни пуска.https://tvzvezda.ru/news/2021714311-c7f1v.html/player/

За цялото време на пожарогасенето на територията на Якутия военната авиация е изпълнила 116 курса с изхвърляне на 420 т вода. Освен това е транспортирала 180 специалисти от пожарната служба и над 25 т товари.

Създадена е авиационна група към руското МО за оказване на помощ в борбата с горските пожари в Якутия. В състава ѝ влизат вертолети Ми-8 от армейската авиация и самолети Ил-76 от военнотранспортната авиация на руските ВКС. Самолетите Ил-76, които участват в пожарогасенето в Якутия, са оборудвани с разливни авиационни прибори (ВАП-2) с обем от 42 т, вертолетите Ми-8 са оборудвани с устройства ВСУ-5 с обем от 5 т, а летците са преминали съответната подготовка за изпълнение на подобни задачи, пише ТВ „Звезда“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest