Общество

Тиквена каша: здравословната наслада на казаците

Независимо дали е приготвена с мляко или с вода, тиквената каша има силата да оживи ежедневното семейно меню, внасяйки свежи вкусове и здравословни хранителни вещества на масата всеки път, когато се сервира.

В обляната от слънцето област Кубан в Южна Русия, където полята се простират до хоризонта и природата разцъфтява, скромната тиква е знаменитост. Известна тук като кабак (а не тиква, както в останалата част на страната), тя дава името на популярното ястие – „кабашка каша“. Тази заветна рецепта се предава от поколения казашки готвачи.

Популярната рецепта изисква сладки, пресни тикви от градината, нарязани на яркооранжеви кубчета. След това тези златисто-оранжеви съкровища се нареждат в тенджера, внимателно се заливат с кубански ориз или просо и се поръсват със захар. След като подреждането е завършено, съдът се залива с топла вода или мляко и ястието се поставя във фурната, където тихо къкри в продължение на няколко часа.

Докато омайният аромат се носи из кухнята, времето сякаш се забавя, а очакването нараства. Природната сладост на тиквата се слива със земните нотки на зърното. Когато ястието най-накрая е готово, то внимателно се изсипва в дълбока чиния, а след това се гарнира с щедро парче домашно масло. Нека заедно да се насладим на вкусовете на тази казашка тиквена наслада.

Съставки за 3 порции:

Олга Бровкина

  • Тиква – 500 г
  • Ориз – 120 г
  • Мляко – 300 мл
  • Масло – 50 г
  • Захар – 30 г (на вкус)
  • Ванилова захар (на вкус)
  • Щипка сол

Приготвяне:

Започнете с приготвянето на ориза. Изплакнете го добре със студена вода и след това го поставете в тенджера с вода в съотношение 1:2 (120 г ориз към 240 мл вода). От съществено значение е оризът да не се преварява.

Олга Бровкина

Обелете тиквата, отстранете семената и я нарежете на малки кубчета.

Олга Бровкина

Поставете тиквата в тенджера, залейте я с млякото и я пригответе на среден огън, докато омекне. След като млякото заври, оставете тиквата да къкри за около 20 минути или докато омекне. Времето за готвене може да варира в зависимост от вида на тиквата, но основното е да се готви, докато омекне.

Олга Бровкина

Размачкайте сварената тиква в млякото, като създадете пюре. Можете да използвате блендер за тази стъпка.

Олга Бровкина

Добавете сварения ориз към сместа от тиква и мляко и разбъркайте добре. След това добавете захарта, ваниловата захар и щипка сол и разбъркайте всичко заедно.

Олга Бровкина

Традиционно тази тиквена каша се приготвя в глинено гърне във фурната. Ако обаче не разполагате с фурна, можете да използвате обикновена тенджера и котлон.

Намажете глинения съд с малко масло. Добавете останалото масло към кашата и я разбъркайте.

Олга Бровкина

Загрейте фурната до 180°C. Поставете покрития глинен съд във фурната. За да избегнете преливане по време на готвенето, не пълнете до горе.

Олга Бровкина

Печете кашата в предварително загрята фурна в продължение на около един час. Целта ви е да приготвите рохкава, ароматна каша. След като постигнете това, е време да сервирате на гостите си!

Олга Бровкина

Тиквената каша е готова да ѝ се насладите.

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest