Общество

The National Interest: Т-14 „Армата“ ще бъде страховит противник на бойното поле

Всичко, което трябва да знаете за руския танк Т-14 е, че не можете да го спрете.

Така започва обзорна статия за „Армата’ в изданието The National Interest. Машината хармонично съчетава широки ударни възможности, мощна защита и високи технологии.

„Армата“ е един от проектите от началото на XXI в., които Русия осъществи, въпреки проблемите с финансирането. Работата по него започва през 2010 г. – вместо прекратената програма „Обект 195“ (така в конструкторските документи наричат Т-95). Разбира се, всички разработки по него са ориентирани към нова машина, която оказва революционна: необитаем боен купол, ешелонирана отбрана и мощно въоръжение, пише „Российская газета“.

Щатното оръдие на „Армата“ е 125-мм гладкоцевно оръдие 2А82-1М с автоматично зареждане и боекомплект от 45 снаряда. Освен с тях, оръдието може да стреля с ракети с лазерно насочване. Предвидена е и възможност за поставяне на по-мощно 152-мм оръдие – с него Т-14 ще стане истински унищожител на танкове.

Защитата на бронетехниката е също толкова важна, колкото и ударните ѝ възможности. И тук Т-14 отново има с какво да се похвали. Машината има нисък силует, който затруднява откриването и поразяването. Екипажът е от трима души и се намира в предната част, в изолирана от боекомплекта бронекапсула (детонацията на боекомплект след попадане на снаряд или ракета в танка е основна причина за гибелта на екипажите на обикновените танкове). Но „Армата“ не е обикновен танк.

Неговата многослойна композитна броня може да издържи попадение на всякакъв съществуващ противотанков боеприпас – независимо дали е подкалиберн или кумулативен. В предната полусфера Т-14 се прикрива от комплекс за активна защита. Задната част пък е защитена с решетки срещу гранати и кумулативни ракети.

Конструкторите на „Армата“ са решили високотехнологично проблема на всички танкове – ограниченият обзор, като са разположили широкоъгълни камери по периметъра на бронята. С тяхна помощ екипажът вижда всичко, което се случва наоколо. За управление на боя командирът и стрелецът имат панорамни прицели с топловизори и лазерни далекомери и целеуказатели.

„Армата“ е първият в света танк, разработен за мрежовоцентрична война, при която различни бойни комплекси взаимодействат в дигитална мрежа, обменят данни и си помагат един на друг

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest