The National Interest: „Су-34 е жива легенда“

Американското издание публикува статия със заглавие „Руският изтребител-бомбардировач Су-34 е легенда по една проста причина“.

Авторът Калеб Ларсън, за да не измъчва читателите с предположения, веднага обяснява, че този самолет „може да стигне почти навсякъде, по всяко време, лесно и просто“.

Според него Су-34 е един от най-добрите изтребители-бомбардировачи в Русия, предаде „Российская газета“.

Той започва да изброява предимствата на самолета, като отбелязва неговата голяма и просторна кабина, в която пилотът може да се изправи в цял ръст. Кабината е оборудвана и с тоалетна и малка кухня.

Вадим Савицки/Global Look Press

Тя е направена под формата на бронекапсула с титаниево покритие, което я защитава от стрелково оръжие и зенитен огън. Други компоненти на самолета също са бронирани.

Освен 12 точки на окачване за различни бомби и ракети, Су-34 е въоръжен с 30-мм оръдие за наземни атаки.

Авторът отбелязва, че този самолет има уникална конструкция. Поради характерната форма на фюзелажа, Су-34 е наричан „Птицечовка“.

Машината комбинира голям боен товар и обхват на полета с висока маневреност, присъща на изтребителите. Отчасти това е свързано с конструкцията на Су-34, направена по схемата надлъжен триплан.

Артьом Аникеев/Global Look Press

Една от най-забележителните особености на Су-34 е характерната хоризонтална опашка в задната част на фюзелажа. Има спирачен парашут, спомагателен силов агрегат, допълнително гориво и система за радиоелектронно противодействие (РЕП), която защитава самолета от ракетни атаки.

В заключение Калеб Ларсън пише, че Су-34, въпреки липсата на стелт системи, се е превърнал в един от най-способните самолети от своето поколение. И в близко бъдеще ще остане търсен.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest