Общество

The National Interest съветва американските военноморски сили да внимават с руските „Бореи“

Военноморските сили на САЩ трябва се притесняват от новите руски подводници по проект „Борей“.

Материал с такова заглавие публикува изданието The National Interest. В статията се обръща внимание на това, че подводниците от този клас тепърва ще бъдат представени пред широката публика.

Атомен подводен крайцер със стратегическо предназначение по проект „Борей“ ще бъде изложен в акваторията на залива Авачинска губа в Камчатка в рамките на военнотехническия форум „Армия 2021“, който ще се проведе от 22 до 28 август. Не се уточнява обаче именно коя подводница ще участва на изложението. От четири съда по проект „Борей“ на служба в Тихоокеанския флот са К-550 „Александър Невски“ и К-551 „Владимир Мономах“, пише „Российская газета“.

Към 2027 г. Русия трябва да разполага с десет подводници от този клас. „Борей“ има водоизместимост 24 000 т и може да развива скорост до 33 възела. Тези подводници са два пъти по-леки и значително по-бързи в сравнение с предшествениците си от клас „Тайфун“, които са най-големите подводници в света за времето си.

Основното въоръжение на подводниците „Борей“ се състои от 16 балистични ракети „Булава“. Обсегът на поразяване на целите достига 10 000 км, а точността се обезпечава от цифрова инерционна навигационна система.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest