Общество

The National Interest: Съветската САУ „Гвоздика“ е уникат

Днес в Русия 2С1 е в резерва и се използва основно по време на обучения на артилеристи.

Във войсковите подразделения машините са заменени от 152-мм гаубици 2С19 „Мста“.

В годините на Студената война в СССР е създадена самоходна гаубица-амфибия, чиито характеристики и днес си остават уникални. Редакторът на The National Interest Питър Сичиу си спомни за необичайния образец на съветска военна техника.

През миналата година Националната гвардия на САЩ проведе „извънредно необичайни“ учения в щата Вирджиния. Те включваха стрелба от 105-мм гаубица М118 от борда на десантен кораб. Така американците искаха да демонстрират каква мобилна огнева поддръжка могат да оказват по време на изпълнение на задачи в крайбрежни зони. По-рано това е правено от неголеми кораби.

Но за подобни цели съветската армия още преди десетилетия разполага със самоходната гаубица 2С1 „Гвоздика“, създадена на шаси от многоцелеви брониран транспортьор МТ-ЛБу, на който е монтирано 122-мм оръдие.

„Особено уникално в тази верижна машина е това, че тя не изисква особена подготовка за влизане във вода. Преди началото на движение във водоема се включва помпа на трюма на гаубицата, в предната част на корпуса се издига водоотблъскващ щит, над задвижващите колела и предните паразитни колела се поставя защитен кожух, а отзад се спускат водоотражатели. За всичко това са необходими максимум 20 минути, а резултатът фактически се свежда до схемата „нагазил във водата и заплавал“, пише редакторът.

Максималната скорост на „Гвоздика“ във вода е 4,5 км/ч. При това по шосе машината може да вдига до 60 км/ч, а по пресечена местност – до 29 км/ч. Силовата ѝ установка се състои от дизелов двигател с 300 к.с. мощност и механична трансмисия.

Екипажът на машината е от четирима души – командир, водач, наводчик и зареждач.

Освен стандартната противоосколъчна защита машината разполага и със система за защита от поразяващи фактори от ядрен взрив.

Основното ѝ въоръжение е гаубица 2А31 – доработена версия на буксируемото оръдие Д-30. Тя позволява използването на всякакви боеприпаси от 122-мм калибър: осколъчни, осколъчно-фугасни, кумулативни, касетъчни, димни и осветителни. Обсегът на стрелба на обикновени снаряди е около 15 км, а снаряди с ракетен ускорител – до 22 км.

През годините на Студената война „Гвоздика“ е изнасяна в страните от Варшавския договор. В последните години остава на въоръжение в редица страни, включително Украйна, Беларус и Индия. В Русия 2С1 е в резерва и се използва основно по време на обучения на артилеристи. Във войсковите подразделения машините са заменени от 152-мм гаубици 2С19 „Мста“.

„Разработената в края на 1960-те години съветска гаубица-амфибия си остава най-необикновен пример за оръжейна технология. Предлага решение на проблема, с който не всички страни могат да се справят“, обобщава авторът, цитиран от „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest