The National Interest: Руснаците имат стратегическо предимство с хиперзвукови ракети на подводници

Американските медии се разтревожиха от информацията за скорошното въоръжаване на руските подводници с хиперзвукови ракети „Циркон“.

Според The ​​National Interest подобно съчетание от подводница и хиперзвуково оръжие значително ще разшири възможностите на Русия. Експертите считат, че изстрелването на такива ракети под вода е значително стратегическо преимущество.

В публикацията се отбелязва, че „Циркон“ развива скорост, 8 пъти по-голяма от тази на звука. За да нанесе сериозни щети, ракетата, която поразява целта с много висока скорост, дори не се нуждае от бойна глава – нейната кинетична енергия е достатъчно голяма, пише „Российская газета“.

Същевременно противникът ще има много малко време да реагира на приближаването на хиперзвуковата ракета. Отклоняването на такова оръжие е изключително трудно и The National Interest сравнява процеса на прехвата му с опит да се свали куршум с куршум. Тоест шансовете за успех също са ниски. Освен това такива ракети са високоманеврени.

Още една трудност се крие във факта, че системите за противовъздушна отбрана (ПВО) в повечето случаи са оптимизирани за защита срещу вече съществуващи заплахи, които не включват хиперзвуково оръжие.

Американското издание също така обръща внимание на това, че някои от тези ракети са труднозабележими, като при полет с висока скорост образуват радиопоглъщащо плазмено поле. Поставянето на такива оръжия на подводници ги прави още по-опасни.

„Русия вероятно ще бъде първата страна, която ще получи на въоръжение хиперзвукови ракети с подводно базиране“, посочва The National Interest.

Авторът на публикацията обяснява, че подводниците са в състояние да останат под вода за дълго време, като е трудно да бъдат открити. И тъй като подводницата може незабелязано да се приближи до целта, хиперзвукова ракета, изстреляна от нея, ще удари толкова бързо, че едва ли врагът ще има време да реагира адекватно.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest