The National Interest призна превъзходството на руския вертолет Ми-28НМ пред Apache

Руският вертолет Ми-28НМ „Ночной охотник“ („Нощен ловец“) превъзхожда по бойни възможности американския ударен AH-64 Apache.

Във въздушен бой машината на САЩ няма никакви шансове да избегне най-новите руски ракети клас „въздух-въздух“.

Според The National Interest Ми-28НМ ще придобие господство във въздуха чрез ракетата Р-74M, която има способността да поразява въздушни цели на разстояние от около 38 километра.

Военният експерт предполага, че руските „Нощни ловци“ ще „ловят“ вертолетите на САЩ от засада. Прикривайки се в релефни местности от радиолокационното откриване, те неочаквано ще атакуват своите въздушни противници. Потенциални цели на „Николай Михайлович“, както руските пилоти неофициално наричат ​​Ми-28НМ, могат да бъдат и крилати ракети и изтребители от пето поколение, пише „Российская газета“.

От своя страна AH-64 Apache, както отбелязва изданието, може да бъде въоръжен със зенитни ракети Stinger. Проведените през 1980-90-те години изследвания обаче показват, че наземните преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) на вертолетите губят от авиационните ракети по отношение на насочване към целта.

„Реалният проблем е, че ударните вертолети не са предназначени за водене на въздушен бой. Apache е нужен, за да доминира на бойното поле с масиран огън, а не за лов на въздушни цели“, смята бившият пилот на вертолет и директор на Музея за авиация на армията на САЩ в авиобазата „Форт Ръкър“ Робът Мичъл.

Между другото

В историята на авиацията е регистриран случай, когато вертолет сваля самолет при въздушен бой. На 27 октомври 1984 г. иракският вестник Baghdad Observer съобщава, че близо до село Ейн Хош, вертолет Ми-24 е свалил ирански реактивен изтребител F-4 Phantom II. Вертолетът лети на малка височина и първата атака на изтребителя не успява.

Иранският пилот решава да стреля по Ми-24 с 20-мм шестоцевно оръдие Vulcan, но иракският пилот „вдига носа“ на машината и изстрелва „облак“ от неуправляеми ракети С-5. Една от тях удря фюзелажа на самолета и превръща иранския F-4 в купчина желязо.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest