The National Interest оцени високо потенциала на ядреното оръжие на Русия

Русия притежава най-големия арсенал от тактическо ядрено оръжие в света – от три до шест хиляди бойни глави.

Освен това техните носители непрекъснато се обновяват и усъвършенстват. Руският атомен юмрук е ефективен инструмент за победа в голяма война, пише The National Interest.

Границата между тактическо и стратегическо ядрено оръжие е размита по много причини. Първо, заради завесата на секретност, под която всички държави-членки на ядрения клуб крият своите арсенали. На второ място, не съществуват ясни дефиниции кое оръжие се отнася към тактиката и кое – към стратегията. Като цяло стратегическите бойни глави са предназначени да нанасят удари по вражеска инфраструктура: командни пунктове, градове, промишлени райони. Тактическите заряди се използват на бойното поле в момент на сблъсък, пише „Российская газета“.

Най-големият арсенал тактически ядрени бойни глави в Русия принадлежи на Военноморския флот (ВМФ). Термоядрени заряди с различна мощност могат да бъдат инсталирани на варианти на крилати ракети „Калибър“ за надводни кораби и подводници. „Калибър“ се използват от много кораби на ВМФ на Русия, включително най-новите атомни подводници от клас „Ясен“ и фрегатите от клас „Адмирал Горшков“.

Следват Военновъздушните сили (ВВС). Модернизираните морски ракетоносци Ту-22М3М ще могат да използват хиперзвуковата ракета „Кинжал“. В ядреното оборудване тя представлява голяма опасност, тъй като шансовете за прехващането ѝ са близки до нулата. По неофициални данни носител на ядрено оръжие ще стане и самолетът от пето поколение Су-57. А бомбардировачите от следващо поколение ПАК ДА със сигурност ще получат на въоръжение ядрени ракети.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest