The National Interest оцени щурмовия вертолет Ми-171Ш

The National Interest оцени подобрения транспортно-щурмови вертолет Ми-171Ш.

The National Interest реагира на съобщенията в руските медии, че модернизираният вертолет Ми-171Ш Storm (експортното наименование на модела Ми-8АМТШ) ще бъде пуснат в серийно производство през 2022 година. Представител на Улан-Уденския авиационен завод съобщи това на форума „Армия-2020“, цитиран от „Российская газета“.

Новата версия на вертолета се характеризира с подобрена защита и по-висока поразяваща способност. По-специално, той е оборудван с управляеми ракети.

Авторът припомня, че Ми-171Ш е последната актуализирана версия на Ми-17, „стара, но надеждна“. Постъпва на въоръжение в съветската армия през 1970-те години. Може да се сравни с американския Bell UH-1 Iroquois („Ирокез“).

Ми-171Ш е представен на световния пазар през 2002 г. и е широко изнасян за клиенти в Близкия изток, Югоизточна Азия, Африка и Източна Европа.

Той е уникален с това, че е поръчван дори от членки на НАТО – някои от тях са продадени на Хърватия, както и на Чехия, между 2005 и 2008 година. „Известно е, че Русия изнася хеликоптерите си за почти всеки международен купувач, включително САЩ“, отбелязва авторът.

Разработен за транспортни цели, Ми-171Ш все още може да се използва за различни задачи. Като например десант, транспортиране на стоки, огнева поддръжка на войски, атаки „въздух-земя“, съпровождане на военни колони, медицински евакуации и спасителни операции.

Способен е да работи при всякакви метеорологични условия, денем и нощем, оборудван е с петлопатен носещ винт, опашен винт и фиксирано триколесно шаси с носов колесник.

В пилотската кабина могат да се настанят трима души, а в основния отсек – 36 военнослужещи, или 12 ранени на носилки.

Докато американските хеликоптери Sikorsky UH-60 и Black Hawk са проектирани, като се вземат предвид характеристиките за оцеляване (балистична устойчивост и удароустойчива конструкция), бронята на Ми-171Ш е проектирана за обезпечаване защитата на кабината на екипажа и жизненоважни единици.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest