The National Interest обяви Су-25 за един от най-боеспособните руски самолети

Калените в бой щурмовици Су-25, извършили десетки хиляди полети само по време на войната в Афганистан, може да останат в страната още няколко десетилетия.

Основата на това дълголетие са успешните конструкторски решения, които дават на самолета голям модернизационен потенциал. В резултат на това и благодарение на сравнително малко подобрения, той все още се търси в съвременните военни конфликти и е един от най-боеспособните в състава на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, пише The National Interest.

Този щурмовик е приет на въоръжение в началото на 1980-те, основната му задача е поддръжка на сухопътните войски. Заради мощното въоръжение и бронирания корпус, често го наричат „летящ танк“. Той има по пет точки на окачване под всяко крило и може да носи различен набор ракети и бомби, както и 30-мм оръдия, пише „Российская газета“.

Освен войната в Афганистан, „Грач“ – още едно неофициално название на този самолет – са основна въздушна ударна сила на иракската армия в конфликта в Ирак. По-късно те активно се използват в хода на чеченските кампании, а наскоро – и в конфликта в Нагорни Карабах.

Постепенно на мястото на базовия вариант на изтребителя идват модернизираните Су-25СМ с нова авионика, подобрени двигатели и допълнително въоържение. Сега руските ВКС ще получат по-съвременните Су-25СМ3 с модернизирани комплекси за насочване, радиоелектронна борба и навигация.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest