The National Interest обясни успеха на руския танк Т-90

Основният боен танк Т-90 за три десетилетия служба се утвърди не само като една от най-универсалните и мощни бронирани машини, но и като изключително успешен продукт за износ.

До този извод стигна изданието The National Interest (NI), цитирано от „Российская газета“.

T-90 е замислен като част от програма за създаване на единна платформа, която да замени няколко предварително разработени модела танкове, като T-72Б, T-80У и T-64. Това би намалило издръжката за военно-промишления комплекс (ВПК), която ще се съсредоточи върху серийното производство на един основен боен танк (ОБТ), при паралелна разработка на нови модели. Концепцията T-90, пише NI, е опит за оборудване на ефективния, надежден и икономичен корпус на T-72 с много от усъвършенстваните функции, открити в серията T-80.

Системата за защита на T-90 се състои от три нива. Стоманен корпус, наследен от Т-72, ​​и композитна броня на купола и отстрани. Но за разлика от T-72, горната челна част на купола получава динамична защита. И накрая, има набор от средства за противодействие „Штора-1“. Той може да отблъсне ракети с курс, управлявани по радиоканал, както и с помощта на лазерно насочване. В първия случай помагат специални сигнали за смущения, във втория – аерозолна граната. Тя покрива танка с облак, което прави лазерното насочване неефективно.

Основното въоръжение на Т-90 се базира на 125-мм гладкоцевно оръдие 2А46М, способно да изстрелва различни видове боеприпаси, включително управляеми противотанкови ракети „Рефлекс“ и „Кобра“. Освен това оръдието е способно да поразява хеликоптери над бойното поле – ако ъгълът позволява. Благодарение на автоматичния механизъм за зареждане броят на екипажа е намален до трима души.

Комбинацията от надеждни и достъпни характеристики на T-90 го превръща в експортен хит в развиващия се свят. Най-новите модели Т-90М за руската армия и експортната версия Т-90МС се отличават с по-радикална модернизация, включително последната модификация на оръдието 2А46М, подобрения двигател В-92С2Ф с мощност 1130-1300 конски сили и подобрената система за управление на огъня „Калина“.

Въпреки появата на по-модерния T-90МС, T-90С все още е популярен продукт за износ, просто защото не всички страни могат да си позволят скъпи оръжия. Те избират по-практичен вариант, който е с доказана ефективност в продължение на повече от тридесет години.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest