Общество

The National Interest назова петте руски кораба, които доминират в Черно море

Черноморският флот на Русия не е най-големият в света по тонаж и численост, но в състава му влизат малки кораби с мощно въоръжение, способни да контролират напълно Черно море.

The National Interest назова петте най-опасни за врага кораба на Черноморския флот.

Черно море е вътрешно и, за да навлязат в оперативното пространство (или поне до друго вътрешно море като Средиземно море), корабите трябва да преминат през добре защитените турски проливи. Това обстоятелство оставя отпечатък върху състава на Черноморския флот на Русия – той разполага с малко големи надводни кораби и няма атомни подводници. Независимо от това, възможностите на Черноморския флот са повече от достатъчни, за да защитят южните граници на Русия и да доминират в региона, пише „Российская газета“.

Флагманът на флота е ракетният крайцер „Москва“. Корабът е дълъг колкото две футболни игрища и има водоизместимост от 12 000 т, предназначен за унищожение на самолетоносачи и може лесно да се справи с всякакви кораби от по-малки класове. Основното въоръжение на крайцера са 16 свръхзвукови крилати ракети „Вулкан“ с тегло 5,3 т всяка. От въздушна атака корабът е защитен от системата за ПВО С-300Ф. Крайцерът има и 130-мм артилерийска установка, множество ракети за близък бой и противоподводни торпеда.

Фрегатите от клас „Адмирал Григорович“ са по-малки по размер, но много по-съвременни – те са най-новите руски кораби в далечната зона, незабележими за радарите и могат да използват свръхзвукови крилати ракети „Калибър“ и „Оникс“ с радиус на действие до 645 км. Имат и 32 ракети с малък обсег на действие „Бук“, предназначени за поразяване на малки кораби на разстояние 65 км. За „лов“ на вражески подводници фрегатата използва хеликоптер и противоподводни торпеда.

Огневата мощ на флота се подсилва от 10 ракетни катера от тип „Тарантула“ и „Мълния“. Размерите им може да не са впечатляващи, но „Тарантула“ са въоръжени с делкобойни „Калибри“, а „Мълния“ носи по осем ракети „Москит“, всяка с боен радиус от 270 км и скорост от 3 Маха. От ответни удари катерът се защитава с мощна система за електронно потискане.

В Новоросийск са базирани и шест дизелови подводници от усъвършенствания проект „Варшавянка“, които не са видими за радарите. Комбинирани са и с мощно въоръжение: 18 тежки торпеда и крилати ракети „Калибър“ – те правят „Варшавянка“ много страшен противник.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest