The Drive оцени високотехнологичното сглобяване на руските Су-57

Авторите на американското издание The Drive останаха впечатлени от видеокадрите от сглобяването на руските изтребители от 5-о поколение Су-57 с помощта на добавена реалност.

В мрежата бяха публикувани два клипа от сглобяването на изтребители Су-57 в Комсомолск на Амур – в авиационния завод, където се използва технология на добавена реалност (ДР). На кадрите внимание обърна и американското издание The Drive. Според редактора Томас Нюдик клипът показва невиждани до момента нива на сложност на производството на самолети.

Технологията за добавена реалност в случая работи с помощта на QR-кодове, прикрепени към различните елементи на Су-57. Съответният алгоритъм наслагва генерираните цифрови изображения, които подсказват на работниците къде се намират едни или други части и компоненти.

Добавената реалност позволява още да се видят виртуалните кабели и конектори, вътрешните нитове и точките на закрепване. Сензорното меню, създадено с нейна помощ, позволява на ползвателя да избира различни параметри от производствения процес, а също така и дава съвети по безопасността и друга важна информация.

Аналогичен, макар и не свързан с ДР подход, се използва при производството на американските F-35 Lightning II, отбелязва „Российская газета“. Там светлинни проектори показват на техническите специалисти къде да положат винтовете и други елементи.

И руската, и американската методика гарантират, че стелт изтребителите ще са сглобени в съответствие с най-високите стандарти. И, ако за обикновен самолет неправилният нарез на някой винт няма голямо значение, в дадения случай и най-малките отклонения могат да окажат негативен ефект на характеристиките на машината.

Тези клипове, отбелязва авторът, демонстрират потенциала на използването на ДР и като фундаментална част от сглобяването. Добавената реалност може да повиши ефективността и производителността на процеса, като позволи да се открият всякакви дефекти в материала и да се улесни обработката. Това ще бъде и ценен инструмент за обучение на новите сътрудници, а в крайна сметка и ще увеличи темповете на производство на Су-57.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest