The Drive оцени съветската брегова система „Утьос“

Порталът The Drive се заинтересува от видео от последните военни учения в Крим, публикувано от ТВ „Звезда“.

Батарея брегови ракетен комплекс (БРК) „Утьос“ изстрелва противокорабна ракета 3М44 „Прогрес“, която е успешно прехваната от системата за противовъздушна отбрана (ПВО) „Штиль“ на фрегатата „Адмирал Григорович“.

Авторът отбелязва, че ученията демонстрират не само новото въоръжение, но и „непреходната важност на ветерана „Утьос“. Видеото „ви позволява подробно да видите в действие едно от малко известните руски оръжия – могъщата противокорабна система за брегова отбрана „Утьос“, пише „Российская газета“.

Историята ѝ датира от 1954 г., когато в планините край Балаклава започват да създават брегови ракетен комплекс „Сопка“ под кодовото название „Обект 100“. Той е въведен в експлоатация през 1957 година. И през 1961 г. е решено да се преоборудва и започва разработването на комплекс „Утьос“с новата свръхзвукова противокорабна ракета П-35Б. През 1973 г. постъпва на служба. И девет години по-късно БРК е модернизирана – получава ракета от трето поколение „Прогрес“ 3M44. Ефективният обхват на полета ѝ е 460 км, като включва и вариант с ядрена бойна глава с мощност от 350 килотона.

https://www.youtube.com/embed/dnvZ3-NRZ2Y

През декември 1991 г. Съветският съюз се разпада и „Обект 100“ е прехвърлен на военноморските сили на Украйна. И през 1996 г. той очевидно излиза от строя. Но след 2014 г. „Утьос“ си връща бойния статус.

В статията се отбелязва, че въпреки че в сравнение с по-съвременната БРК „Бастион“ комплексът „Утьос“ не е толкова ефективен, руският флот все още го цени.

„Дори и сега поне частично да се използва за обучение по противовъздушна отбрана, този воин от Студената война все още играе полезна роля.“

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest