Тези руски кексчета ще ви разтопят от удоволствие

Наричан още „Белочка“, този десерт от съветско време е истинско кулинарно чудо, идеално за празници или просто за чаша чай.

Днес е сложно да проследим историята зад тази невероятна сладка почерпка. Но легендата разказва, че първата рецепта за кесчета с името „Белочка“ се появява в Кавказкия регион. Основният стълб на обществото тук е силната семейна връзка и затова всеки повод се отбелязва пищно. Така че „Белочка“ са създадени, докато един ден семейство се приготвя за сватба и измисля нови идеи за храна, за да изненада гостите си. Десертът става известен в цялата страна, защото съставките му се намират лесно, а приготвянето му е дори още по-елементарно,

Това сладко удоволствие е толкова обожавано навсякъде, че се сдобива с още имена – „Нежност“, „Йожик“ и „Анжелика“. Въпреки че понякога названието му е различно, по-възрастните си го спомнят с любов и носталгия по Съветския съюз.

Хората, които живеят в съветски времена, помнят малките кесчета по витрините на кафенетата и сладкарниците. Те могат да се пекат у дома, а децата много обичат момента, в който им дават да го овалят в трохичките.

Въпреки че има различни вкусове, рецептата не се е променила много. Целият процес отнема около час и нещо. Така че да започваме!

Съставки за тестото:

Olga Brovkina

  • Брашно – 350 г
  • Яйца – 6 бр
  • Ванилова захар – 10 г
  • Захар – 350 г
  • Масло – 250 г
  • Лешници – 100 г
  • Бакпулвер – 10 г

Съставки за приготвяне на крема:

Olga Brovkina

  • Масло – 200 г
  • Кондензирано мляко – 1 консерва

Начин на приготвяне:

Измерете съставките предварително, за да ви е по-удобно. След това започнете със следното: а) разтопете маслото (250 гр) и го оставете да се охлади; б) разбъркайте брашното и бакпулвера; с) запечете лешниците на тиган и ги нарежете, но внимавайте парченцата да не са твърде малки.Olga Brovkina

Разбийте яйцата в отделна купа и постепенно добавете захарта и ванилията (или ванилова захар), като е по-добре да използвате миксер.Olga Brovkina

Включете миксера на по-ниска скорост и добавете другите съставки. Изсипете разтопеното и охладено масло, както и лешниците. Разбъркайте добре.Olga Brovkina

Добавете брашното и бакпулвера постепенно и не спирайте да бъркате, докато не получите хомогенна смес. Консистенцията на тестото трябва да е средна, т.е. не твърде плътна и не твърде рядка. Вижте снимките.

Покрийте дъното на тавата с хартия за печене с диаметър 30х40 см; изсипете сместа и разнесете по цялата п0върхост с шпатула. Печете за 25-30 минути на предварително загрята печка.Olga Brovkina

Можете да проверите дали десертът е готов, като го натиснете в средата. Ако пръстът ви не „пропада“, тогава всичко е наред. Извадете сладкиша на решетка и го оставете да се охлади.Olga Brovkina

Да започнем с приготвянето на крема. Разбийте кондензираното мляко с миксер в отделна купа и постепенно добавяйте парченцата масло. Извадете маслото от хладилника малко по-рано, за да омекне. Бъркайте, докато се получи хомогенна смес.Olga Brovkina

Разрежете охладения сладкиш на малки кръгчета. В отделна купа направете остатъците на трохички. Трябва да получите около 30 малки сладкиша, които трябва да бъдат разрязани наполовина.Olga Brovkina

Сложете крема (една ч.л.) на всяка долна половина.Olga Brovkina

Покрийте страните и върха с още сметана, а след това оваляйте всяко кесче в трохите.Olga Brovkina

Повторете с всички. Сложете вашите „Белочка“ в хладилника за няколко часа, за да се напоят блатовете с крема, което ще ги направи по-меки и нежни.Olga Brovkina

Извадете десерта от хладилна и го оставете на стайна температура за 10-15 минути преди да сервирате, защото съдържа маслен крем. Насладете се с чаша чай, кафе или мляко!Olga Brovkina

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest