Общество

Тези ръчно изработени кокошници са произведения на изкуството

Вдъхновена от картини на художници, учителка от Уляновск прави невероятни традиционни украшения за глава.

Анна Пестова в своите кокошници

Анна Пестова в своите кокошнициHaneda Anka

Анна Пестова в своите кокошници

Анна Пестова в своите кокошнициHaneda Anka

Анна Пестова работи като учителка в град Уляновск на река Волга. В свободното си време тя се занимава с любимото си хоби – изработката на авторски кокошници. Анна прави царски и княжески кокошници в руски стил, нежни украшения за глава с пролетни цветя, както и ярки приказни образи, като този на „Огнената Агафена“.

Кокошник

Кокошник „Огнената Агафена“Haneda Anka

Първата работа на Анна е Снежанка за университетски костюм. Кокошникът блестял с множество пайети, но това не било достатъчно за постигането на съвършенство. След три години учителката започва много по-усърдно да се занимава с хобито си, което води добри резултати и невероятни нови кокошници.

Кокошник по мотиви на руския фентъзи филм

Кокошник по мотиви на руския фентъзи филм „Той е дракон“Haneda Anka

Решаващ момент за нейното майсторство става 2015 година. Тогава Анна започва изработката на копие на кокошника от картината на Михал Врубел „Царица лебед“.

Отляво – кокошник

Отляво – кокошник „Царица лебед“, отдясно – едноименната картина на Михаил ВрубелHaneda Anka

За неговото изготвяне, както и за всяко друго следващо, жената дава 3 месеца от живота си. От 2015 г. насам Анна е направила около 12 кокошника. Украшенията за глава са нейно хоби, а не основна работа. Творенето на тези красоти е пълноценен отдих, при това тя намира време за семейството и мъжа си.

Анна в кокошник

Анна в кокошник „Юпитер“Haneda Anka

Често Анна се вдъхновява от работата на класически и съвременни художници. Тя винаги изисква разрешението на художника, чийто кокошник желае да пресъздаде. Понякога специално за нея художниците изготвят и работни скици, с които да я улеснят.

Кокошник, вдъхновил работата на руския художник – илюстратор Евгений Кузмич

Кокошник, вдъхновил работата на руския художник – илюстратор Евгений КузмичHaneda Anka

Една от най-любимите работи на Анна е кокошникът „Фрина“, вдъхновен от порцелановите кули на Марина Бичкова. Трите лица, които се виждат върху кокошника, са направени на 3D принтер от нейни приятели.

Кокошник

Кокошник „Фрина“ – личният фаворит на АннаHaneda Anka

Най-сложният и дълъг етап в създаването на кокошника е направата на рамка. Тя трябва да издържи многочислените тежки украшения. Кокошниците на Анна тежат до 750 грама.

Цветен люляков венец

Цветен люляков венецHaneda Anka

Всяко нейно произведение е уникално. Тя признава, че основно акционери и любители на този вид изкуство си позволяват да купуват от нейните кокошници. Цената не е за всеки джоб. Руските украшения за глава на Анна често се дават под наем за различни фотосесии.

Кокошник, вдъхновил работата на мексиканската художничка Карла Родригез

Кокошник, вдъхновил работата на мексиканската художничка Карла РодригезHaneda Anka

Кокошникът на долната снимка е правен от Анна повече от половин година. Нейните фенове са безумно влюбени в него, кокошникът е абсолютен рекордьор по брой поръчки за използването му във фотосесии.

Специално за някои кокошници Анна шие и костюми

Специално за някои кокошници Анна шие и костюмиHaneda Anka

В своите работи тя използва плат, пластмаса, кристали, бисери. Всички материали учителката купува в родния си Уляновск или ги поръчва в магазини.

Кокошник, вдъхновен от портрет на княгина Александра Павловна Романова

Кокошник, вдъхновен от портрет на княгина Александра Павловна РомановаHaneda Anka

Всеки нов кокошник се показва в социалните мрежи от Анна. Тя прикрепва и визуалните образи, които са я вдъхновили за изработката му. Учителката прави видео, в което се вижда всеки един етап от направата на красивите кокошници.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest